Herbatki z ziół suszonych cz.1

Tradycje stosowania krajowych ziół zamiast herbaty są dawne. Receptury pochodzą z książki prof. dr hab. Jana Muszyńskiego „Ziołolecznictwo i leki roślinne" wydanej w r. 1946.

Każdy ze składników herbatek ma łagodne, ale określone działanie lecznicze, tak więc proponowane mieszanki charakteryzują się ukierunkowanym wpływem na organizm, będącym wypadkową działania poszczególnych składników. Herbatki są bezkofeinowe, mogą więc służyć wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych unikają używek zawierających kofeinę.

Herbatka lekko aromatyczna, łagodnie uspokajająca i przeciwzapalna

koszyczek rumianku 50 g

kwiatostan lipy 25 g

liść melisy 50 g

 Lekko aromatyczna herbatka wpływająca na przemianę materii

ziele poziomki 100 g

ziele marzanki wonnej 50 g

liść jeżyny 100 g

 Aromatyczna herbatka łagodnie uspokajająca I

ziele marzanki wonnej 50 g

ziele dziurawca 60 g

liść melisy 100 g

Aromatyczna herbatka łagodnie uspokajająca II

ziele marzanki wonnej 100 g

liść melisy 30 g

liść jeżyny 170 g

 

Bibliografia:

Muszyński J.: Ziołolecznictwo i leki roślinne. Łódź 1946. 

Powiązane wpisy:

Herbatki z ziół suszonych cz.2


Komentarze