Surowiec pochodzi od gatunku marzanka wonna (Asperula odorata L.), zwanej też przytulicą wonną lub barwicą wonną.
Marzanka występuje w cienistych lasach mieszanych. Jest to roślina wieloletnia, żywozielona, o wysokości od 15 do 30 cm. Wszystkie liście od spodu szorstkie mają ostre brzegi. Białe kwiaty o 4-krotnej rurkowato-dzwonkowatej koronie, skupione są w luźne, szczytowe baldachogrona. Marzanka kwitnie w maju i czerwcu. Po wysuszeniu roślina ma przyjemny, dość intensywny, kumarynowy zapach, smak z lekka cierpkawy.
Główne związki
Ziele marzanki zawiera ok. 0,5% kumaryny, glikozydy irydoidowe, garbniki, związki flawonoidowe i kwasy organiczne.
Działanie
Surowiec wywiera swoiste działanie przeciwskurczowe zmniejszając napięcie ścian obwodowych naczyń krwionośnych. Nieco zwiększa wydalanie moczu oraz działa słabo uspokajająco i przeciwzapalnie. Przy stosowaniu marzanki, mimo że brak jest przeciwwskazań dla dawek leczniczych, zalecana jest ostrożność u osób z niewydolnością wątroby i nerek.
Bibliografia:
Kohlmünzer S. Farmakognozja, Warszawa 1977
Mowszowicz J. Przewodnik do oznaczania krajowych roślin lekarskich, Warszawa
1983.
Ożarowski A.: Ziołolecznictwo. Warszawa 1983.
Komentarze
Prześlij komentarz