Nata - cukierki z matki kombuczy (SCOBY)

 Nata to filipińskie cukierki.

Wytwarzane są z grubej warstwy celulozy powstałej na powierzchni roztworu w trakcie octowej fermentacji wody kokosowej (nata de coco) lub naparu z soku ananasowego (nata de pina). Podobnie można wykorzystać zbędną matkę kombuczy (SCOBY), pod warunkiem, że jest ona gruba na około 1 cm.

Matkę z kombuczy płuczemy i kroimy ostrym nożem na małe kawałki. 

krojenie matki kombuczy na cukierki
krojenie matki kombuczy na cukierki

Moczymy je w zimnej wodzie przez 10 minut, a następnie odlewamy wodę, płuczemy i ponownie moczcie. Później wkładamy kawałki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Następnie wylewamy wodę, płuczemy kawałki i raz jeszcze gotujemy przez kolejne 10 minut. Wielokrotne spłukiwanie i gotowanie ma na celu usunięcie jak największej ilości kwasu z matki. Jeżeli preferowane są kwaśniejsze cukierki, można pominąć niektóre etapy.

Kandyzowania kawałków SCOBY polega na pokryciu ich cukrem. Następnie podgrzewamy miksturę i gotujemy kawałki SCOBY w wytworzonym syropie przez około 15 minut. Później wyłączamy ogień i pozwalamy, by mieszanka powoli wystygła. Po schłodzeniu odlewamy pozostały syrop i suszymy cukierki w piekarniku lub na powietrzu.

 

Bibliografia:

Sandor Ellix Katz, Sztuka fermentacji. 2016, Vivante

 

Powiązane wpisy

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze