Syrop imbirowo-cytrynowy na odporność i przeciw infekcjom

 


Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie jest jednym z najbardziej skutecznych naturalnych środków przeciw zaziębieniom, nieżytom dróg oddechowych, nosa, gardła, można go również stosować przy problemach trawiennych, grypie jelitowej i żołądkowej, bólach mięśni, bólach miesiączkowych.
Zażyty odpowiednio wcześnie, zanim infekcja się rozwinie zwalcza ją w zarodku.

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie przepis

Składniki:
2 cytryny
4-5 cm kawałek imbiru
Miód naturalny lipowy, gryczany, wielokwiatowy lub inny
Kawałek laski cynamonu cejlońskiego lub w proszku
Nieco pieprzu Cayenne (opcjonalnie)

Do syropu najlepiej użyć cytryny ekologiczne.
Jeśli niewiadomego pochodzenia usunąć pestycydy.
Następnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki lub kostkę wraz ze skórką.
Imbir obrać pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
W na dnie słoika umieścić 3 plasterki cytryny, posypać ½ łyżeczki imbiru, oprószyć cynamonem, jeśli z laski to ścierając prosto do słoika i opcjonalnie odrobiną pieprzu Cayenne.
Zalać miodem i powtarzać warstwy do zapełnienia słoika.

Odstawić na minimum godzinę w temperaturze pokojowej do przegryzienia. Wymieszać i wstawić do lodówki.

Syrop imbirowo-cytrynowy stosowanie

  • Dla wzmocnienia odporności i profilaktycznie stosować po 1 łyżeczce rano i wieczorem.
  • W czasie kataru, kaszlu, infekcji łyżkę stołową 3 lub 4 razy dziennie.
  • Przy grypie i objawach grypopodobnych dodatkowo dodawać po łyżeczce do gorącej herbaty lub wody.

Syrop imbirowo-cytrynowy działa rozgrzewająco, redukuje bóle mięśniowe i bóle głowy, obniża gorączkę, rozszerza naczynia krwionośne powodując że naczynia krwionośne się rozszerzają, a komórki odpowiedzialne za zwalczanie infekcji docierają do wszystkich tkanek.
Można go stosować przy zapaleniu oskrzeli, zakażeniu górnych dróg oddechowych, rozstroju żołądka, mdłościach, kolkach, bólach miesiączkowych, bólach mięśni i zapaleniu stawów.

Poza tym, że wzmocnia odporność i zabezpiecza przed zaziębieniami korzystnie działa na układ pokarmowy w tym trzustkę,  zapobiega rozstrojom żołądka, biegunkom, mdłościom, wzmacnia układ krążenia, zapobiega miażdżycy.

Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców , jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych. Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych,wzdęciach, chorobie lokomocyjnej i odchudza.

Cynamon cejloński ma właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające i przeciwzapalne, reguluje poziom cukru, a niektóre badania sugerują że zapobiega chorobie Alzhaimera
Cytryna działa alkalizująco, skórka cytryny, poza kilkakrotnie większym stężeniem witamin niż miąższ zawiera limonoidy – związki fitochemiczne mające silne właściwości przeciwutleniające i lecznicze.

Syrop imbirowo-cytrynowy jest niezwykle aromatyczny, nadaje się idealnie jako dodatek smakowy, do herbat, napojów ciepłych i zimnych, również alkoholowych.

Źródło:

https://sekrety-zdrowia.org/syrop-imbirowo-cytrynowy/

Komentarze