Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie jest
jednym z najbardziej skutecznych naturalnych środków przeciw
zaziębieniom, nieżytom dróg oddechowych, nosa, gardła, można go również
stosować przy problemach trawiennych, grypie jelitowej i żołądkowej,
bólach mięśni, bólach miesiączkowych.
Zażyty odpowiednio wcześnie, zanim infekcja się rozwinie zwalcza ją w zarodku.
Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie przepis
Składniki:
2 cytryny
4-5 cm kawałek imbiru
Miód naturalny lipowy, gryczany, wielokwiatowy lub inny
Kawałek laski cynamonu cejlońskiego lub w proszku
Nieco pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Do syropu najlepiej użyć cytryny ekologiczne.
Jeśli niewiadomego pochodzenia usunąć pestycydy.
Następnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki lub kostkę wraz ze skórką.
Imbir obrać pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
W na dnie słoika umieścić 3 plasterki cytryny, posypać ½ łyżeczki
imbiru, oprószyć cynamonem, jeśli z laski to ścierając prosto do słoika i
opcjonalnie odrobiną pieprzu Cayenne.
Zalać miodem i powtarzać warstwy do zapełnienia słoika.
Odstawić na minimum godzinę w temperaturze pokojowej do przegryzienia. Wymieszać i wstawić do lodówki.
Syrop imbirowo-cytrynowy stosowanie
- Dla wzmocnienia odporności i profilaktycznie stosować po 1 łyżeczce rano i wieczorem.
- W czasie kataru, kaszlu, infekcji łyżkę stołową 3 lub 4 razy dziennie.
- Przy grypie i objawach grypopodobnych dodatkowo dodawać po łyżeczce do gorącej herbaty lub wody.
Syrop imbirowo-cytrynowy działa rozgrzewająco, redukuje bóle
mięśniowe i bóle głowy, obniża gorączkę, rozszerza naczynia krwionośne
powodując że naczynia krwionośne się rozszerzają, a komórki
odpowiedzialne za zwalczanie infekcji docierają do wszystkich tkanek.
Można go stosować przy zapaleniu oskrzeli, zakażeniu górnych dróg
oddechowych, rozstroju żołądka, mdłościach, kolkach, bólach
miesiączkowych, bólach mięśni i zapaleniu stawów.
Poza tym, że wzmocnia odporność i zabezpiecza przed zaziębieniami korzystnie działa na układ pokarmowy w tym trzustkę, zapobiega rozstrojom żołądka, biegunkom, mdłościom, wzmacnia układ krążenia, zapobiega miażdżycy.
Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców , jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych. Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych,wzdęciach, chorobie lokomocyjnej i odchudza.
Cynamon cejloński
ma właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające i przeciwzapalne, reguluje
poziom cukru, a niektóre badania sugerują że zapobiega chorobie
Alzhaimera
Cytryna działa alkalizująco, skórka cytryny,
poza kilkakrotnie większym stężeniem witamin niż miąższ zawiera
limonoidy – związki fitochemiczne mające silne właściwości
przeciwutleniające i lecznicze.
Syrop imbirowo-cytrynowy jest niezwykle aromatyczny, nadaje się idealnie jako dodatek smakowy, do herbat, napojów ciepłych i zimnych, również alkoholowych.
Źródło:
https://sekrety-zdrowia.org/syrop-imbirowo-cytrynowy/
Komentarze
Prześlij komentarz