Czarna nalewka. Ziołowo-korzenna tarcza przeciwko wirusom

 


Czarna nalewka, aromatyczne lekarstwo na przeziębienie i tarcza przeciwko wirusom.

Zażywana profilaktycznie wzmacnia organizm i system obronny. Skutecznie chroni przed infekcjami wirusowymi i grypą. Zastosowana przy pierwszych objawach zapobiega namnażaniu patogenów i rozwojowi infekcji.  Skraca czas choroby i chroni przed powikłaniami.

Czarna nalewka przepis

Składniki:

  • Czubata łyżka owoców czarnego bzu
  • Pełna łyżka majeranku
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • 5 goździków
  • 1/4 laski cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum verum)
  • Gwiazdka anyżu
  • Po 100 ml spirytusu i wody
  • Miód do smaku


W moździerzu rozdrabniamy suszone owoce bzu, anyż i goździki. Wsypujemy do słoja wraz z pozostałymi składnikami. Zalewamy wodą ze spirytusem i starannie mieszamy. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce codziennie wstrząsając.

Po tym czasie filtrujmy i uzupełniamy miksturę 200 ml wody. Odciśnięte z maceratu zioła trzeba położyć na sitku i przelać wodą. Dosładzamy łyżką miodu. Nalewkę przechowuje się w zamrażalniku, podczas zażywania w lodówce.

Czarna nalewka stosowanie

Owoce czarnego bzu hamują rozwój wirusów, bakterii, ogólnie wzmacniają.  Uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych oraz uniemożliwiają wirusowi przeniknięcie do wnętrza komórki.

W jaki sposób?

Wirusy zbudowane są z białek tworzących otoczkę i kwasu nukleinowego.  Wszystkie wirusy grypy posiadają glikoproteiny o właściwościach antygenowych zwane hemaglutyniną. Naukowcy w Izraelu zaobserwowali, że niektóre składniki czarnego bzu blokują aglutynację hemaglutyniny. W efekcie wirus staje się niezdolny do przebicia ścianek komórki i wtargnięcia do jej wnętrza.

Ekstrakt z owoców czarnego bzu działa skutecznie przy grypie i infekcjach grypopodobnych.  [1]. Wodne wyciągi nie przynoszą aż takich efektów. Niektóre substancje aktywne pochodzące z roślin rozpuszczają się wyłącznie w alkoholach.

Pozostałe składniki

Majeranek wspomaga pracę przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit.  [2] Ma działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Nabiera właściwości antybakteryjnych dopiero w postaci wyciągu alkoholowego.

Kolendra znacząco zwiększa produkcję witaminy D. Wiąże i usuwa toksyny, metale ciężkie. [3] Prażona na patelni lub w postaci ekstraktu znajduje zastosowanie przy zapaleniu oskrzeli, grypie i nieżytach górnych dróg oddechowych.

  • Profilaktycznie, w sezonie wzmożonych infekcji – 1 łyżkę z ciepłą wodą wieczorem.
  • Przy pierwszych objawach przeziębienia –  łyżkę co 2 godziny, by nie dopuścić do rozwinięcia infekcji.
  • Źródło:

    https://sekrety-zdrowia.org/czarna-nalewka-ziolowo-korzenna/?fbclid=IwAR3x6Xr5wXuy0x_hTst8Dq4_hS6DQWEakHs_DVNQwVQKRv-sr7eLhH_csQs

     

    Komentarze