Chrzan jest od wieków lubiany za swój charakterystyczny, ostry smak stanowiący idealny dodatek do wielu dań.
W dawnej Polsce w każdym gospodarstwie był niezastąpionym warzywem wykorzystywanym cały rok na wiele różnych sposobów. Przed rozbiorami nie znano musztardy i wielu przypraw, rozmaite sosy chrzanowe królowały na stołach jako dodatek dla polepszenia smaku i lepszego trawienia.
Kawałki chrzanu dodawano do barszczów, żurków, sosów, kiszonek, peklowania i wekowania. W okresie letnich upałów w chrzanowe liście zawijano żywność by zapobiec zepsuciu. Zarówno korzeń chrzanu jak i liście wykorzystywano jako środek leczniczy a nawet … kosmetyk.
Na świątecznym stole
Tradycyjnie przed Wielkanocą chrzan tarli mężczyźni bardziej odpornej na wyciskanie łez. Podczas świątecznych biesiad doprawiali nim co tłustsze kęsy i jedli zapijając wódką. Który się przy tym nie skrzywił, wzbudzał szacunek i podziw. Utarty ręcznie chrzan jest najsmaczniejszy i najbardziej ostry, może to łzy dodają mu smaku i mocy?
Niektóre właściwości warto wykorzystać bo chrzan działa jak naturalny antybiotyk. Poprawia trawienie, oczyszcza, działa przeciw bakteriom, wirusom i grzybom. W poradniku zielarza z XVI wieku piszą:
Starożytni czynili z chrzanu lekarstwo przeciwko boleniu głowy zaziębionej: chrzan drobno pokrojony suszyli i miałko utartego po łyżeczce z winem ciepłym choremu pić dawali, każąc mu zaraz w pościel się kłaść i pocić
Chrzan – staropolskie przepisy
Domowy chrzan po staropolsku
Kilka sztuk korzeni chrzanu oczyszczamy, godzinę moczymy w wodzie, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Nie używamy elektrycznych blenderów bo chrzan straci na smaku. Podczas tarcia chrzanu by bardzo nie łzawiły oczy można włożyć w usta 2 zapałki, tak by łebki były na zewnątrz. Dziwny, ale skuteczny sposób.
W garnuszku rozrabiamy pół na pól ocet z wrzątkiem. Na 0,5 litra zalewy dodajemy 3 łyżeczki cukru i szczyptę soli kamiennej. Łączymy starty chrzan z zalewą. Powinien być nie za gęsty, ani zbyt rzadki. Starannie mieszamy i wkładamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zostawiamy bez nakrętek aż wystygnie, dopiero wtedy szczelnie zamykamy.
W ten sposób zrobiony chrzan ma pyszny ostry smak i biały kolor. Nie przypomina przemysłowych mazi sprzedawanych pod nazwą staropolski chrzan. Do części chrzanu możemy dołożyć starte, ugotowane czerwone buraki – wtedy otrzymamy ćwikłę.
Wiosenne masło z liśćmi chrzanu
Przepis Tutaj
Zupa chrzanowa
Do garnka nalać 1,5 litra wody, dodać pietruszkę, po kawałku pora i selera,
kilka ziemniaków, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż warzywa do
miękkości. Zmiksować na gładki krem. Dodać 4 łyżki startego chrzanu, 2
śmietany, doprawić solą i pieprzem.
Podaje się z jajkami na twardo, rzeżuchą i chlebem razowym. Zupa wyśmienicie smakuje, poprawia trawienie, podkręca metabolizm. Polecana dla osób na diecie odchudzające, które mogą też wypróbować syrop z dodatkiem imbiru i cynamonu PRZEPIS
Tarty chrzan jako lekarstwo
- Wąchanie świeżo startego chrzanu jest pomocne przy chorobach zatok. Ułatwia rozpuszczanie śluzu działa przeciwzapalnie i zmniejsza ciśnienie w komorach zatok.
- Odrobina chrzanu potrzymana kilka minut na języku oczyszcza i dezynfekuje gardło, zatoki, jamę ustną i dziąsła.
- Żucie świeżego kawałka korzenia zapobiega krwawieniu dziąseł i paradontozie, dawniej stosowano ten sposób nawet na ból zębów.
- Zewnętrznie kompresy z chrzanu pomagają redukować bóle reumatyczne, artretyczne, spowodowane stanami zapalnymi.
- Świeżo utartym chrzanem kompresować bolące miejsce, pamiętając by przedtem nałożyć na skórę cienką warstwę wazeliny albo oleju roślinnego.
Mikstury lecznicze ze świeżo startym chrzanem
Napary, syropy i nalewki z chrzanu wzmacniają odporność, łagodzą objawy przeziębienia i dolegliwości trawienne.
- 4 łyżeczki wymieszane z łyżką octu jabłkowego i miodem pomogą na zakażenie pęcherza. Pije się kilka razy dziennie rozcieńczony wodą.
- 2 starte korzenie zalane szklanką chłodnej przegotowanej wody z sokiem połówki cytryny i miodem są skuteczne przy infekcjach, przewlekłym kaszlu i niealergicznym katarze. Stosuje się łyżkę 3 razy dziennie, dzieci łyżeczkę.
- Łyżka stołowa startego chrzanu wymieszana z łyżką sokiem z marchwi, wyciśniętą cytryną i szklanką miodu pomaga przy chorobach sercowo naczyniowych. Przyjmuje się łyżeczkę godzinę przed posiłkiem 3 razy dziennie przez 2 miesiące.
Okłady z liści chrzanu
Na osteochondrozę, bóle zwyrodnieniowe, nadmiar soli w organizmie
Świeże liście chrzanu opłukać z kurzu. Włożyć na 2 sekundy do wrzątku, delikatnie osuszyć ściereczką. Nie czekając aż ostygną, ułożyć wewnętrzną stroną wzdłuż bolących miejsc kręgosłupa. Ciepło nakryć plecy. Można zostawić na całą noc, nie trzymać dłużej niż 8 godzin.
Liście chrzanowe łagodzą ból, pomagają rozluźnić napięte mięśnie szczególnie przy szyi, wyciągają nadmiar soli. Po zdjęciu kompresu liście rozpadają się w rękach, można na nich zauważyć białe osady soli. Powtarza się 2-3 razy w tygodniu.
Kąpiele z liśćmi chrzanu
Przy chorobach zwyrodnieniowych kręgosłupa, dysków.
Zalać wrzątkiem liście i odstawić na półtorej doby. Po przecedzeniu dolać do
wanny z wodą. Temperatura maksymalnie 45°C, czas kąpieli 20 minut.
Sok chrzanowy
Wyciśnięty sok z świeżego chrzanu jest pomocny przy zatruciach. Niweluje
procesy gnilne w jelitach i poprawia trawienie. Można stosować do domowych
mikstur na choroby przeziębieniowe.
Przy problemach żołądkowo jelitowych pije się 15-20 kropli soku z chrzanu 3 razy dziennie między posiłkami. Sok ma zastosowanie zewnętrznie: nasączamy gazę i nacieramy mięśnie i obolałe miejsca.
Syrop na przeziębienie wg M. Tombaka
Po 1/2 szklanki soku z rzodkiewki i chrzanu i tyle samo miodu starannie
rozmieszać, zaparzać 3 — 4 godziny. Przyjmuje się trzy razy dziennie godzinę po
posiłku. Dorośli: 2 —3 łyżki stołowe, dzieci: 1 łyżeczka od herbaty. Można zrobić syrop również bez rzodkiewki.
Chrzan dla urody
Chrzan rozjaśnia piegi, przebarwienia, plamy wątrobowe i starcze, wygładza zmarszczki.
- Przecierać skórę sokiem z chrzanu wymieszanym z sokiem z cytryny (rozcieńczyć wodą przed aplikacją)
- Maseczka : Starty na tarce średni korzeń chrzanu wymieszać z 2 łyżeczkami zsiadłego mleka, zagęścić mąką ziemniaczaną. Nakładać na twarz lub dłonie na 10-13 minut, zmyć ciepłą wodą.
- Średniej wielkości starty korzeń chrzanu zalać szklanką octu winnego. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Odcedzić, otrzymanym płynem przemywać twarz rano i wieczorem.
Źródło:
https://sekrety-zdrowia.org/chrzan-kuchni-domowej-apteczce/?fbclid=IwAR3V5XzfZLpgL1IDQUO-nFnVqJphmLpG3yHLym2aGBWQ-z24A-8VLrYrS58
Komentarze
Prześlij komentarz