Liść
laurowy zwany listkiem bobkowym pochodzi drzewa wawrzyn szlachetny [Laurus
nobilis] rosnącego dziko i uprawianego w krajach śródziemnomorskim. Owoce
i liście wawrzynu są znanym lekarstwem znanym od starożytności.
W kulturze śródziemnomorskiej, później europejskiej laur stał się symbolem siły, sławy i zwycięstwa. Żadna z roślin leczniczych nie została uwieńczona w takim stopniu.
Liść laurowy przyprawa i lekarstwo
Świeże i właściwie wysuszone liście laurowe wyróżnia aromatyczny zapach i korzenny, lekko gorzki smak. Zawdzięczają je olejkom eterycznym, garbnikom i goryczkom. Przechowywane w całości, w szczelnych naczyniach bez dostępu światła zachowują aromat i właściwości do 2 lat.
Ta popularna przyprawa jest także lekarstwem. Liście i owoce wawrzynu znajdują się w wielu farmakopeach m.in francuskiej, włoskiej, niemieckiej i szwajcarskiej. Na ich bazie produkuje się olejki i preparaty lecznicze.
W dawnej medycynie liść laurowy stosowano w leczeniu czerwonki, biegunek, niestrawności i zapaleń błon śluzowych przewodu pokarmowego.
Liść laurowy ma działanie
- wiatropędne
- przeciwwirusowe
- napotne
- wykrztuśne
- odtruwające
Dodawany do potraw wspomaga trawienie. W medycynie ludowej stosuje się zewnętrznie i wewnętrznie:
- w łagodzeniu dolegliwości trawiennych
- przy infekcjach jelitowych
- anoreksji
- leczeniu grypy i przeziębień
- w chorobach układu nerwowego
- reumatyzmie
- zapaleniu jamy ustnej
- łupieżu
- olejek laurowy do inhalacji zatok
- przy grzybicy stóp, łupieżu, zmianach skórnych i łuszczycy
Na co pomaga liść laurowy?
Zaburzenia
trawienia
Przed posiłkiem żujemy liść laurowy lub dodajemy do gotowanych potraw.
Grypa i
zapalenia oskrzeli
Macerujemy całą noc 4 liście laurowe i skórkę pomarańczowa w litrze wody.
Popijamy po trochu w trakcie choroby. Macerat obniża gorączkę, bóle głowy i
dodaje sił.
Infekcje
dziąseł, chrypka , utrata głosu
Gotujemy 10 liści w szklance wody. Płuczemy gardło i jamę ustną.
Herbatka
spalająca tłuszcz
z cynamonem i liściem laurowym
Łupież
Wywar z liścia laurowego dodaje się do szamponu i do płukania włosów.
Winko św. Hildegardy na bóle żołądka
Kilka listków zalewamy w garnuszku ½ szklanki czerwonego wytrawnego/półwytrawnego wina. Podgrzewamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty. Po lekkim przestudzeniu pijemy małymi łykami. Winko laurowe pomaga w bólach na tle nerwowym i spowodowanych niestrawnością.
Kiedy boli żołądek, pij to wino z liścia laurowego, kiedy jeszcze ciepłe. A usunie ono zły śluz z twego żołądka, wyniszczy i oczyści przez gorąc w nim zawarty.
Zapalenie
oskrzeli, grypa, kaszel
Kilkanaście ugotowanych liści układamy na piersiach przykrywając ręcznikiem.
Okłady łagodzą stan zapalny i suchy kaszel. Lub liści laurowych zalewamy 1/2
litra wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem kwadrans. Moczymy w naparze
ręczniczek, wyciskamy nadmiar płynu. Umieszczamy ciepły na klatce piersiowej.
Napar
oczyszczający kości i stawy
Gdy dokuczają bóle reumatyczne rozdrabiany 5 g liści laurowych.
Zalewamy 1 i ½ szklanki wrzątku, gotujemy 5 minut. Wywar wraz liśćmi przelewamy
do termosu. Zakręcamy i odstawiamy na 5 godzin do naciągnięcia. Po odcedzeniu
zlewamy do szklanej butelki. 12 godzin popija się małymi łykami co 20 minut.
Należy zużyć cały napar i powtarzać kolejne 2 dni. Po 7 dni przerwy kurację
powtórzyć.
Zmiany skórne i świerzb
Drobno zmielone liście laurowe mieszamy z olejem kokosowym. Nakładamy na chore, swędzące miejsca.
Liść laurowy w kuchni
Sery, wędliny obłożone listkami wawrzynu dłużej zachowują świeżość. Liście dodajemy do marynat, zup, sosów i mieszanek przypraw.
Domowa smaczna przyprawa do zup
- 30 g pieprzu czarnego, 10 g białego
- 2 liście laurowe
- po 5 g gałki muszkatołowej, tymianku, goździków
- 20 g imbiru
Składniki rozdrabniamy w moździerzu na proszek. Mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Na litr zupy wystarcza niecałe pół łyżeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz