Liść laurowy lecznicze właściwości, zastosowania i przepisy

Liść laurowy zwany listkiem bobkowym pochodzi drzewa wawrzyn szlachetny [Laurus nobilis] rosnącego dziko i uprawianego w krajach śródziemnomorskim. Owoce i liście wawrzynu są znanym lekarstwem znanym od starożytności.

W kulturze śródziemnomorskiej, później europejskiej laur stał się symbolem siły, sławy i zwycięstwa. Żadna z roślin leczniczych nie została uwieńczona w takim stopniu.

Liść laurowy przyprawa i lekarstwo

Świeże i właściwie wysuszone liście laurowe wyróżnia aromatyczny zapach i korzenny, lekko gorzki smak. Zawdzięczają je olejkom eterycznym, garbnikom i goryczkom. Przechowywane w całości, w szczelnych naczyniach bez dostępu światła zachowują aromat i właściwości do 2 lat.

Ta popularna przyprawa jest także lekarstwem. Liście i owoce wawrzynu znajdują się w wielu farmakopeach m.in francuskiej, włoskiej, niemieckiej i szwajcarskiej. Na ich bazie produkuje się olejki i preparaty lecznicze.

W dawnej medycynie liść laurowy stosowano w leczeniu czerwonki, biegunek, niestrawności i zapaleń błon śluzowych przewodu pokarmowego.

Liść laurowy ma działanie

  • wiatropędne
  • przeciwwirusowe
  • napotne
  • wykrztuśne
  • odtruwające

Dodawany do potraw wspomaga trawienie. W medycynie ludowej stosuje się zewnętrznie i wewnętrznie:

  • w łagodzeniu dolegliwości trawiennych
  • przy infekcjach jelitowych
  • anoreksji
  • leczeniu grypy i przeziębień
  • w chorobach układu nerwowego
  • reumatyzmie
  • zapaleniu jamy ustnej
  • łupieżu
  • olejek laurowy do inhalacji zatok
  • przy grzybicy stóp, łupieżu, zmianach skórnych i łuszczycy

Na co pomaga liść laurowy?

Zaburzenia trawienia 
Przed posiłkiem żujemy liść laurowy lub dodajemy do gotowanych potraw.

Grypa i zapalenia oskrzeli
Macerujemy całą noc 4 liście laurowe i skórkę pomarańczowa w litrze wody. Popijamy po trochu w trakcie choroby. Macerat obniża gorączkę, bóle głowy i dodaje sił.

Infekcje dziąseł, chrypka , utrata głosu
Gotujemy 10 liści w szklance wody. Płuczemy gardło i jamę ustną.

Herbatka spalająca tłuszcz
z cynamonem i liściem laurowym 

Łupież
Wywar z liścia laurowego dodaje się do szamponu i do płukania włosów.

Winko św. Hildegardy na bóle żołądka

Kilka listków zalewamy w garnuszku ½ szklanki czerwonego wytrawnego/półwytrawnego wina. Podgrzewamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty. Po lekkim przestudzeniu pijemy małymi łykami. Winko laurowe pomaga w bólach na tle nerwowym i spowodowanych niestrawnością.

Kiedy boli żołądek, pij to wino z liścia laurowego, kiedy jeszcze ciepłe. A usunie ono zły śluz z twego żołądka, wyniszczy i oczyści przez gorąc w nim zawarty.

Zapalenie oskrzeli, grypa, kaszel
Kilkanaście ugotowanych liści układamy na piersiach przykrywając ręcznikiem. Okłady łagodzą stan zapalny i suchy kaszel. Lub liści laurowych zalewamy 1/2 litra wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem kwadrans. Moczymy w naparze ręczniczek, wyciskamy nadmiar płynu. Umieszczamy ciepły na klatce piersiowej.

Napar oczyszczający kości i stawy 
Gdy dokuczają  bóle reumatyczne rozdrabiany 5 g liści laurowych.  Zalewamy 1 i ½ szklanki wrzątku, gotujemy 5 minut. Wywar wraz liśćmi przelewamy do termosu. Zakręcamy i odstawiamy na 5 godzin do naciągnięcia. Po odcedzeniu zlewamy do szklanej butelki. 12 godzin popija się małymi łykami co 20 minut. Należy zużyć cały napar i powtarzać kolejne 2 dni. Po 7 dni przerwy kurację powtórzyć.

Zmiany skórne i świerzb 

Drobno zmielone liście laurowe mieszamy z olejem kokosowym. Nakładamy na chore, swędzące miejsca.

Liść laurowy w kuchni

Sery, wędliny obłożone listkami wawrzynu dłużej zachowują świeżość. Liście dodajemy do marynat, zup, sosów i mieszanek przypraw.

Domowa smaczna przyprawa do zup

  • 30 g pieprzu czarnego, 10 g białego
  • 2 liście laurowe
  • po 5 g  gałki muszkatołowej, tymianku, goździków
  • 20 g imbiru

Składniki rozdrabniamy w moździerzu na proszek. Mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika. Na litr zupy wystarcza niecałe pół łyżeczki.

Źródło:
artykuł opublikowany na stronie sekrety-zdrowia.org 1 stycznia 2021


 

 

Komentarze