Sól ciągle na cenzurowanym

Średnie globalne spożycie soli kuchennej wynosi około 10 g/dzień, a w niektórych krajach azjatyckich nawet 12g g/dzień. Zgodnie z wytycznymi WHO spożycie soli powinno być obniżone do poziomu <5 g/dzień.


Wiele w tej kwestii zależy od zmian, jakie wprowadzi przemysł spożywczy, w obecnych czasach główny „dostawca” żywności. Wielka Brytania rozpoczęła już wprowadzanie zmian w około 85 sektorach przemysłu spożywczego.

Wyniki najnowszych metaanaliz rzucają jednak nowe światło na ograniczanie spożycia soli i efekty, jakich możemy się spodziewać.

ograniczenie spożycia soli a nadciśnienie tętnicze

  • wymierne korzyści w kwestii obniżenia ciśnienia tętniczego krwi przyniesie wyłącznie długotrwałe i konsekwentne jej ograniczenie w okresie ponad roku i dłużej
  • sporadyczne zmniejszanie ilości soli w pożywieniu nie przyniesie korzystnych efektów z uwagi na mechanizmy kompensacyjne, jakie uruchomi nasz organizm (wzrost aktywności reniny i poziomu angiotensyny II w osoczu, stymulacja układu współczulnego i zmniejszenie objętości osocza, a tym samym zwiększenie stężenia lipidów w osoczu)
  • przewlekłe spożywanie dużych ilości soli stopniowo zwiększa ciśnienie krwi przez całe życie. Badanie INTERSALT12 wykazało bezpośredni związek między spożyciem soli, a wzrostem ciśnienia tętniczego wraz z wiekiem - im wyższe spożycie soli, tym większy wzrost ciśnienia z wiekiem.
  • korzystne efekty przynosi długoterminowe połączenie ograniczenia soli (nawet do 3 g/dzień) skojarzone z dietą DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)*
  • planując obniżenie spożycia soli, należy brać pod uwagę znaczne jej ilości zawarte w produktach oferowanych przez przemysł spożywczy
Bez zaplecza laboratoryjnego nie uda się nam dokładnie określić ile soli spożywamy. Jedyne co możemy zrobić, to ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej oraz z umiarem korzystać z solniczki.

 sól a choroby układu krążenia

  • długotrwałe zmniejszenie spożycia soli wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • zmniejszenie spożycia soli o 6 g/dzień zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 24%, a choroby niedokrwiennej serca o 18%.

Badanie Global Burden of Disease Study wykazało, że około 1,65 mln zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, które miały miejsce w 2010 r., było spowodowanych wysokim spożyciem soli.

Do tej pory spożycie soli zostało skutecznie zmniejszone tylko w kilku krajach (Finlandia, Japonia, Portugalia i Wielka Brytania). Pod koniec lat 60. ubiegłego stulecia zdano sobie sprawę, że wysoki wskaźnik śmiertelności z powodu udaru w Japonii był związany z bardzo wysokim poziomem spożycia soli. Japoński rząd zainicjował kampanię mającą na celu zmniejszenie ilości soli zużywanej przez gospodarstwa domowe, a w następnej dekadzie zmniejszono jej spożycie z 18 g do 14 g/dzień. Zmiana ta zaowocowała w populacji spadkiem ciśnienia tętniczego i około 80% zmniejszeniem śmiertelności z powodu udaru mózgu, pomimo dużego wzrostu spożycia tłuszczu i alkoholu, palenia papierosów i otyłości w tym czasie.

spożycie soli a choroby nowotworowe przewodu pokarmowego

  • spożywanie soli może wpływać na wystąpienie dysplazji lub nowotworów żołądka u osób zainfekowanych Helicobacter pylori
  • spożywanie soli może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego oraz przełyku

Bibliografia:
He, F. J., MacGregor, G. A. (2018). Role of salt intake in prevention of cardiovascular disease: controversies and challenges. Nature Reviews Cardiology, 15(6), 371-377.
Challa, H. J., Tadi, P., Uppaluri, K. R. (2020). DASH diet (dietary Approaches to Stop hypertension). In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
Thapa, S., Fischbach, L. A., Delongchamp, R., Faramawi, M. F., Orloff, M. (2019). Association between dietary salt intake and progression in the gastric precancerous process. Cancers, 11(4), 467.
Yakoob, M. Y., Baig-ansari, N. (2019). Dietary Sodium (salt) Intake and Risk of Colorectal Cancer: A Systematic Review (P05-039-19). Current developments in nutrition, 3(Supplement_1), nzz030-P05.
 
Powiązane wpisy:

 

 


Komentarze