Średnie globalne spożycie soli kuchennej wynosi około 10 g/dzień, a w niektórych krajach azjatyckich nawet 12g g/dzień. Zgodnie z wytycznymi WHO spożycie soli powinno być obniżone do poziomu <5 g/dzień.
Wiele w tej kwestii zależy od zmian, jakie wprowadzi przemysł spożywczy, w obecnych czasach główny „dostawca” żywności. Wielka Brytania rozpoczęła już wprowadzanie zmian w około 85 sektorach przemysłu spożywczego.
Wyniki najnowszych metaanaliz rzucają jednak nowe światło na ograniczanie spożycia soli i efekty, jakich możemy się spodziewać.
ograniczenie spożycia soli a nadciśnienie tętnicze
- wymierne korzyści w kwestii obniżenia ciśnienia tętniczego krwi przyniesie wyłącznie długotrwałe i konsekwentne jej ograniczenie w okresie ponad roku i dłużej
- sporadyczne zmniejszanie ilości soli w pożywieniu nie przyniesie korzystnych efektów z uwagi na mechanizmy kompensacyjne, jakie uruchomi nasz organizm (wzrost aktywności reniny i poziomu angiotensyny II w osoczu, stymulacja układu współczulnego i zmniejszenie objętości osocza, a tym samym zwiększenie stężenia lipidów w osoczu)
- przewlekłe spożywanie dużych ilości soli stopniowo zwiększa ciśnienie krwi przez całe życie. Badanie INTERSALT12 wykazało bezpośredni związek między spożyciem soli, a wzrostem ciśnienia tętniczego wraz z wiekiem - im wyższe spożycie soli, tym większy wzrost ciśnienia z wiekiem.
- korzystne efekty przynosi długoterminowe połączenie ograniczenia soli (nawet do 3 g/dzień) skojarzone z dietą DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)*
- planując obniżenie spożycia soli, należy brać pod uwagę znaczne jej ilości zawarte w produktach oferowanych przez przemysł spożywczy
sól a choroby układu krążenia
- długotrwałe zmniejszenie spożycia soli wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
- zmniejszenie spożycia soli o 6 g/dzień zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 24%, a choroby niedokrwiennej serca o 18%.
Badanie Global Burden of Disease Study wykazało, że około 1,65 mln zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, które miały miejsce w 2010 r., było spowodowanych wysokim spożyciem soli.
Do tej pory spożycie soli zostało skutecznie zmniejszone tylko w kilku krajach (Finlandia, Japonia, Portugalia i Wielka Brytania). Pod koniec lat 60. ubiegłego stulecia zdano sobie sprawę, że wysoki wskaźnik śmiertelności z powodu udaru w Japonii był związany z bardzo wysokim poziomem spożycia soli. Japoński rząd zainicjował kampanię mającą na celu zmniejszenie ilości soli zużywanej przez gospodarstwa domowe, a w następnej dekadzie zmniejszono jej spożycie z 18 g do 14 g/dzień. Zmiana ta zaowocowała w populacji spadkiem ciśnienia tętniczego i około 80% zmniejszeniem śmiertelności z powodu udaru mózgu, pomimo dużego wzrostu spożycia tłuszczu i alkoholu, palenia papierosów i otyłości w tym czasie.
spożycie soli a choroby nowotworowe przewodu pokarmowego
- spożywanie soli może wpływać na wystąpienie dysplazji lub nowotworów żołądka u osób zainfekowanych Helicobacter pylori
- spożywanie soli może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego oraz przełyku
Komentarze
Prześlij komentarz