Gomasio to inaczej japońska sól sezamowa, która świetnie zastępuje sól kuchenną i można dodawać ją do wszystkiego.
Popularna jest również w wersji z siemieniem lnianym. Podstawą jest oczywiście sól i zawsze występuje z sezamem lub siemieniem lnianym w proporcji 1:10.
składniki:
1 łyżeczka grubej soli himalajskiej lub
kłodawskiej
10 łyżeczek sezamu lub siemienia
lnianego
wykonanie:
- na suchej, rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę sól
- następnie sól przesypujemy do moździerza
- na tę samą patelnię wsypujemy nasiona sezamu lub siemienia lnianego i prażymy przez parę minut, aż nasiona zyskają złoty kolor (dotyczy sezamu) lub będą wydzielać „orzechowy” zapach (dotyczy siemienia lnianego)
- podprażone nasiona przesypujemy do moździerza i rozcieramy razem z solą do uzyskania pożądanej grubości (można także zblendować)
Gotowe gomasio przesypujemy do suchego słoiczka i zakręcamy. Przyprawę powinno się przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Bibliografia:
Green A., The magic of spice blends: A guide to the
art, science, and lore of combining flavors. QuartoKnows, 2016.
Powiązane wpisy:
Komentarze
Prześlij komentarz