Gomasio to zdrowy zamiennik soli, który pasuje do każdego dania

Gomasio to inaczej japońska sól sezamowa, która świetnie zastępuje sól kuchenną i można dodawać ją do wszystkiego. 

 Popularna jest również w wersji z siemieniem lnianym. Podstawą jest oczywiście sól i zawsze występuje z sezamem lub siemieniem lnianym w proporcji 1:10.

składniki:

1 łyżeczka grubej soli himalajskiej lub kłodawskiej
10 łyżeczek sezamu lub siemienia lnianego

wykonanie:

  • na suchej, rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę sól
  • następnie sól przesypujemy do moździerza
  • na tę samą patelnię wsypujemy nasiona sezamu lub siemienia lnianego i prażymy przez parę minut, aż nasiona zyskają złoty kolor (dotyczy sezamu) lub będą wydzielać „orzechowy” zapach (dotyczy siemienia lnianego) 
Trzeba uważać, aby nie przypalić ziarenek, bo staną się gorzkie i stracą cenne właściwości.

  • podprażone nasiona przesypujemy do moździerza i rozcieramy razem z solą do uzyskania pożądanej grubości (można także zblendować)

Gotowe gomasio przesypujemy do suchego słoiczka i zakręcamy. Przyprawę powinno się przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni. 

 Bibliografia:
Green A., The magic of spice blends: A guide to the art, science, and lore of combining flavors. QuartoKnows, 2016.
 
Powiązane wpisy:

 

Komentarze