Rzeżusznik
piaskowy, to roślina z rodziny kapustowatych do którego należą liczne
rośliny jadalne, zarówno te uprawiane (kapusta właściwa, rzepak,
gorczyca), jak i dzikie np. chrzan, rzeżucha łąkowa czy rukiew wodna.
Rzeżusznik
to niewielka roślina, ale można ją znaleźć w okresie gdy ciężko o inne
dzikie rośliny jadalne. Do znalezienia w zimie nawet podczas
największych mrozów. Zwykle od listopada do kwietnia, przed kwitnieniem.
Liście ułożone w rozetę ścina się przy podłożu jak główkę sałaty.
Liście
rzeżusznika smakują jak kapusta z pikantnym posmakiem. Mi bardzo
smakują. Liście dodaję do sałatek oraz do potraw z patelni. Jedno z
moich ulubionych dań sezonu jesienno-wczesnowiosennego to podsmażone
ziele rzeżusznika z serem i makaronem.
Usuwamy zanieczyszczenia, zeschnięte liście i płuczemy w czystej wodzie. Ziele rzeżusznika drobno kroimy.
Wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i przez kilka minut smażymy.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Na koniec posypujemy startym serem i przyprawiamy.
Źródło:
http://bushcraftwilson.blogspot.com/2021/03/rzezusznik-piaskowy-z-makaronem.html
Komentarze
Prześlij komentarz