O różnych zastosowaniach octów

artykuł opublikowany na stronie polish.mercola.com 31 grudnia 2020

 

Ta prosta sztuczka usuwa pestycydy z warzyw i owoców

W skrócie

  • Istnieje wiele różnych rodzajów octu; każdy ma własny zestaw korzyści i zastosowań. Biały destylowany ocet jest przydatny do czyszczenia i celów ogrodniczych, natomiast spożywanie octu owocowego, takiego jak ocet jabłkowy, ma wiele zalet zdrowotnych
  • Jedynym octem, którego najlepiej unikać, jest ocet 20%, który jest pochodną ropy naftowej, która zaburza oddychanie i może być szkodliwa dla oczu i skóry
  • Roztwór octu może być również użyty do usunięcia niektórych pestycydów i bakterii ze świeżych produktów. Inne zastosowania obejmują pielęgnację włosów i poprawę pH wody alkalicznej, co może korzystnie wpływać na wzrost roślin
  • Przepisy na ból gardła; leczenie różnego rodzaju dolegliwości zwierząt domowych; i tworzenie nietoksycznego środka chwastobójczego

Według dr. Mercoli

Howard Garrett, znany również jako The Dirt Doctor, opracował szereg zastosowań octu, w tym przepisy zarówno do użytku wewnętrznego, jak i do zastosowania w ekologicznym ogrodzie, którymi się z Wami podzielę w tym artykule.

„Ocet to wspaniały organiczny środek, który został odkryty przez przypadek 10 000 lat temu, jako wynik przypadkowej i zbyt długiej fermentacji wina” – powiedział Garret.

„Można go wytwarzać z wielu produktów, w tym z piwa, jabłek, jagód, buraków, kukurydzy, owoców, zbóż, miodu, słodu, syropu klonowego, melonów, melasy, ziemniaków, ryżu, sorgo i innych produktów zawierających cukier.

Naturalne cukry występujące w tych produktach spożywczych są fermentowane do alkoholu, z którego następnie powstaje ocet”.

...Etykieta produktu określa składniki wyjściowe, np. „ocet jabłkowy” lub „ocet winny”. Ocet słodowy powstaje w wyniku fermentacji słodu jęczmiennego lub innych ziaren zbóż. Ocet cukrowy jest wytwarzany z cukru, syropu lub melasy.

Ocet biały, spirytusowy lub destylowany jest wytwarzany przez fermentację alkoholu destylowanego. Ocet destylowany jest wytwarzany z alkoholu (wersja 190-proof), który jest fermentowany przez dodanie cukru i żywych bakterii.

...Ocet, który jest wytwarzany z pochodnej ropy naftowej, 99-procentowego kwasu octowego, jest nie do przyjęcia w programie ekologicznym”.

Nazwa „ocet” pochodzi od francuskich słów oznaczających „kwaśne wino”. Warto wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje octu są wytwarzane jednakowo. Niektóre mogą korzystnie wpływać na zdrowie, gdy są przyjmowane doustnie, podczas gdy inne powinny być używane tylko do zadań, takich jak sprzątanie lub do celów ogrodniczych, a jeszcze innych najlepiej całkowicie unikać.

Biały ocet – doskonały nietoksyczny środek czyszczący i chwastobójczy

Ocet destylowany to rodzaj octu, którego można używać do czyszczenia i prania. Pod koniec tego artykułu podzielę się również przepisem Garretta na nietoksyczny środek do zwalczania chwastów, którego składnikiem jest biały ocet. Na przykład, ocet i woda są doskonałym środkiem do czyszczenia okien, a ocet w połączeniu z nadtlenkiem wodoru działa wyjątkowo dobrze zarówno jako środek dezynfekujący, jak i odkażający. Według Garretta:

„Połączenie białego octu i sody oczyszczonej jest doskonałe do czyszczenia zlewów, wanien, podłóg z płytek i innych powierzchni. W tym przypadku można go rozcieńczyć wodą w stosunku 50-50. Natomiast w przypadku zastosowania jako środka chwastobójczego, należy użyć nierozcieńczonego octu. We wszystkich przypadkach należy użyć octu wytwarzanego przez destylację alkoholu zbożowego. Opcją dla purystów jest ekologiczny biały ocet z kukurydzy”.

Unikaj 20% octu

Garrett ostrzega przed używaniem 20-procentowego octu, który jest wytwarzany z 99% lodowatego kwasu octowego, twierdząc, że jest to środek znacznie silniejszy niż potrzebujesz, a ponadto jest zbyt drogi. Co ważniejsze, ten rodzaj octu jest pochodną ropy naftowej, która jest niebezpieczna dla oddychania i może być szkodliwa dla oczu i skóry.

„Warto również mieć świadomość, że niektóre z rodzajów 10% octu sprzedawanego naiwnym ogrodnikom to produkty powstałe na bazie 20% octu rozcieńczonego wodą. Właściwe ocet powinny mieć na etykiecie informację, że został wyprodukowany z destylowanego alkoholu zbożowego lub informację wskazującą na naturalne pochodzenie” - ostrzega Garrett.

Ocet jabłkowy jest dobry dla zdrowia

Ocet jabłkowy, wytwarzany z fermentujących owoców, takich jak jabłka, ma niewielką wartość jako środek czyszczący lub chwastobójczy. Zamiast tego, jest związany z wieloma różnymi korzyściami zdrowotnymi, gdy jest spożywany doustnie. Istnieją dwa podstawowe rodzaje octu jabłkowego:

  • Zwykły ocet jabłkowy
  • Ekologiczny ocet jabłkowy z „matką”

Kupując ocet jabłkowy, unikaj idealnie klarownych, „lśniąco czystych” odmian, które można spotkać na półkach sklepów spożywczych. Zamiast tego wybieraj ekologiczny, niefiltrowany, nieprzetworzony ocet jabłkowy, który jest mętny i brązowy. Kiedy spróbujesz przez niego spojrzeć, zauważysz unoszącą się w nim substancję przypominającą pajęczynę. Nazywa się to „matką” i oznacza, że ocet jest dobrej jakości. Chociaż na początku może to wyglądać podejrzanie, w tym przypadku jest cecha pożądana. Podobnie jak w przypadku innych produktów, im bardziej przetworzona żywność, tym mniej jest pożywna – dotyczy to również octu jabłkowego.

Zaskakujące jest to, że chociaż ocet jabłkowy był w przeszłości ceniony ze względu na swoje właściwości zdrowotne, przeprowadzono niewiele badań, aby ocenić jego działanie terapeutyczne. Jednak brak badań naukowych jest częstym problemem w przypadku wielu naturalnych i alternatywnych terapii.

Być może najbardziej przebadane i najbardziej obiecujące korzyści octu jabłkowego dotyczą cukrzycy typu 2. Kilka badań wykazało, że ocet może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Badanie cytowane w artykule American Diabetes Foundation opublikowanym w 2004 roku w Diabetes Care wykazało, że przyjmowanie octu przed posiłkami znacznie zwiększa wrażliwość na insulinę i dramatycznie zmniejsza skoki insuliny i glukozy, które występują po posiłkach. W badaniu wzięło udział 29 osób, podzielonych na trzy grupy:

  1. U jednej trzeciej zdiagnozowano cukrzycę typu 2
  2. Jedna trzecia miała objawy przedcukrzycowe
  3. Jedna trzecia była zdrowa

Wyniki były dość znaczące:

  • We wszystkich trzech grupach poziom glukozy we krwi był lepszy w przypadku osób spożywających ocet niż placebo.
  • Osoby z objawami przedcukrzycowymi najbardziej skorzystały ze spożywania octu – poziom glukozy we krwi spadł u nich prawie o połowę.
  • U osób z cukrzycą spożywających ocet, poziom glukozy we krwi spadł o 25%.
  • Osoby z objawami przedcukrzycowymi spożywające ocet miały niższy poziom glukozy we krwi niż zdrowi uczestnicy badania, którzy go nie pili.

Badanie uzupełniające mające na celu sprawdzenie długoterminowych skutków spożywania octu przyniosło nieoczekiwany, ale pozytywny efekt uboczny: umiarkowaną utratę wagi. W tym badaniu uczestnicy spożywający dwie łyżki stołowe octu przed dwoma posiłkami dziennie stracili średnio dwa funty (1 kg) w ciągu czterech tygodni, a niektórzy uczestnicy badania schudli nawet cztery funty (2 kg). W 2007 roku, w innym badaniu cytowanym przez WebMD, w którym udział wzięło 11 osób z cukrzycą typu 2 stwierdzono, że spożywanie dwóch łyżek octu jabłkowego przed snem obniżyło poziom glukozy rano od 4 do 6 procent. Chociaż dotychczasowe badania wydają się obiecujące, potrzeba więcej badań, aby potwierdzić zakres korzyści w odniesieniu do stabilizacji poziomu insuliny przez ocet.

Inne sposoby na wykorzystanie octu jabłkowego

Chociaż ten artykuł i wiele innych opowiadają się za zaletami stosowania octu w celach terapeutycznych, naprawdę uważam, że jest to gorsze podejście. Z mojego punktu widzenia znacznie lepiej byłoby używać dużych ilości sfermentowanej żywności, aby uzyskać tego typu kwasy, ponieważ wtedy również pomożesz w ponownej kolonizacji jelit przy użyciu pożytecznych bakterii. Jednak ocet jest łatwiejszy i na pewno bezpieczny w użyciu. Garrett od dawna jest zwolennikiem octu, polecając go do wielu zastosowań.

„Ocet jabłkowy może wyleczyć więcej dolegliwości niż jakikolwiek inny ludowy środek” – napisał. Ocet może być stosowany w leczeniu alergii (w tym na zwierzęta domowe, żywność i środowisko), infekcje zatok, trądzik, wysoki poziom cholesterolu, grypę, chroniczne zmęczenie, zakażenie grzybami Candida, refluks żołądkowy, ból gardła, kontaktowe zapalenie skóry, zapalenie stawów – lista jest długa... Nadaje cerze zdrowy, różowy blask i może leczyć szorstką, łuszczącą się skórę. Ocet jabłkowy jest również wspaniały dla zwierząt, w tym psów, kotów i koni. Pomaga w chorobach zwyrodnieniowych stawów, zwalcza pchły, odstrasza muchy i nadaje piękny połysk ich sierści”.

Jako przykład Garrett podał następujący przepis, który może pomóc złagodzić ból gardła:

„Wymieszaj 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu i 16 uncji (470 ml) wody. Podgrzej i popijaj. Dodanie soku z posiekanego imbiru może zwiększyć moc tego środka”.

Z czego mogą wynikać korzyści zdrowotne octu jabłkowego?

Wiele osób, które zachwalają właściwości octu jabłkowego, twierdzi, że jego lecznicza moc pochodzi z dużej ilości składników odżywczych, które pozostają po sfermentowaniu jabłek. Jednak standardowe analizy żywieniowe dotyczące octu jabłkowego wykazały, że jest on zaskakująco słabym źródłem składników odżywczych. Na przykład, jedna łyżka octu jabłkowego zawiera 1 miligram wapnia, natomiast dzienne zapotrzebowanie na wapń osoby dorosłej wynosi około 1000 miligramów.

Stwierdzono również, że błonnik rozpuszczalny zawarty w occie, w postaci pektyny, wiąże się z cholesterolem i pomaga go wydalić z organizmu, poprawiając w ten sposób profil lipidowy. Jednak ocet jabłkowy nie zawiera mierzalnych ilości pektyny ani żadnego innego rodzaju błonnika.

Jego właściwości nie można również przypisać zawartości witamin. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ocet jabłkowy nie zawiera mierzalnych ilości witaminy A, witaminy B6, witaminy C, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, beta-karotenu ani kwasu foliowego – nie zawiera również aminokwasów, likopenu czy innych składników odżywczych.

Pomimo tego, że jest pozbawiony wielu tradycyjnie cenionych składników odżywczych, dowody na korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania octu jabłkowego są obserwowane od setek, a może tysięcy lat. Więc z czego wynikają jego dobroczynne właściwości?

Może to być częściowo związane z faktem, że ocet to rozcieńczony kwas, a konkretnie kwas octowy, który pomaga w normalizacji pH organizmu. Prawdopodobnie poprawia stan odżywienia poprzez optymalizację flory jelitową i pomoc w eliminacji bakterii chorobotwórczych, a także poprzez przyśpieszenie wzrostu pożytecznych bakterii, które lepiej rozwijają się w bardziej kwaśnym środowisku. Jest to również jeden z powodów, dla których spożywanie sfermentowanej żywności jest tak ważne.

Ogrodnicze zastosowania octu

Ocet może być również używany do zwalczania chwastów w ogrodzie. Według Garretta:

„Aby nie dopuścić do rozwoju chwastów na ozdobnym lub użytkowym terenie żwirowym, najlepszym podejściem jest zaprojektowanie ich od początku lub późniejsze użycie produktów organicznych do zniszczenia chwastów. Nigdy nie należy używać soli, toksycznych herbicydów i wybielaczy, ponieważ długo zanieczyszczają glebę. Przedostają się również do wód gruntowych. Aby rozwiązać ten problem, ułóż grubą warstwę żwiru – 6 do 8 cali - po wcześniejszym usunięciu wszystkich traw i chwastów.

Wszelkie chwasty rosnące przez żwir można spryskać i zabić mieszanką 10-procentowego octu zmieszanego z 2 uncjami olejku pomarańczowego i 1 łyżeczką mydła w płynie lub można użyć komercyjnych herbicydów ekologicznych. Spraye z octem mogą być również używane do niszczenia chwastów wyrastających w pęknięciach na chodnikach i podjazdach. Najlepszą alternatywą dla herbicydów jest 10-procentowy biały ocet wyprodukowany z alkoholu zbożowego. Powinien być używany nierozcieńczony. Unikaj produktów, które są wykonane w 99% z lodowatego kwasu octowego. Ten rodzaj octu jest pochodną ropy naftowej. Naturalne rodzaje octu, takie jak ocet z fermentujących jabłek, mają niewielką wartość chwastobójczą.

Skład herbicydu:

  • 1 galon (3,8 l) 10-procentowego octu
  • Dodaj 1 uncję (30 ml) olejku pomarańczowego lub d-limonenu
  • Dodaj 1 łyżkę melasy (opcjonalnie - niektórzy twierdzą, że to nie pomaga)
  • Dodaj 1 łyżeczkę mydła w płynie lub innego środka powierzchniowo czynnego (używam Bio Wash)
  • Nie dodawaj wody

Dobrze wstrząsnąć mieszaninę przed każdym użyciem, a następnie spryskać nią chwasty. Trzymaj spray z dala od roślin innych niż chwasty, ponieważ może zranić każdą roślinę, z którą będzie miał kontakt. Ten naturalny spray działa najlepiej w ciepłe i upalne dni. Spryskanie octem podstawy drzew i innych roślin drzewiastych w ogóle im nie zaszkodzi. Ta metoda została po raz pierwszy zastosowana do opryskiwania odrostów i chwastów rosnących wokół winorośli.

Jeśli woda ma odczyn zasadowy, dodaj 1 łyżkę stołową 5% naturalnego octu jabłkowego na każdy galon (3,8 l) wody, aby poprawić jakość wody przeznaczonej do podlewania roślin doniczkowych i ściółki. Nie trzeba tego robić przy każdym podlewaniu, chociaż nie zaszkodzi. Ta metoda jest szczególnie pomocna przy próbie uprawy roślin kochających kwaśne środowisko, takich jak gardenia, azalie i derenie. Dodanie łyżki octu na galon (3,8 l) wody podczas podlewania trawników, krzewów, kwiatów i drzew również jest bardzo korzystne, szczególnie w przypadku gleby lub wody o odczynie zasadowym. Można go również dodać do konewki”.

Komentarze