Syndrom chińskiej restauracji

 Nadwrażliwość na glutaminian sodu, czyli chemicznie rzecz ujmując, sól sodową kwasu glutaminowego, nazywana jest syndromem chińskiej restauracji lub chorobą Kwoka.

Dr Kwok jako pierwszy zwrócił uwagę na niepokojące objawy pojawiające się u niego oraz osób jadających potrawy w azjatyckich restauracjach.

Kwas glutaminowy jest naturalnie występującym aminokwasem znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach, nieprzekraczających 0,1 g/100 g produktu.

Jest on także syntetyzowany chemicznie w ilości ponad 400 tysięcy ton rocznie i dodawany (w ilości 0,2−0,8 g/100 g produktu) do kostek rosołowych, mieszanek ziołowych, przypraw do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej, zup w proszku, sosów w proszku i gotowych w słoikach, keczupu, produktów, które po zmieszaniu z wodą mają intensywny smak i zapach.

Glutaminian jest najbardziej ulubionym środkiem do przyprawiania w całej azjatyckiej gastronomii, a do tego także w przemyśle spożywczym. Ten tak zwany wzmacniacz smaku jest bardzo często używany w koncernach spożywczych, ponieważ wzmacnia i polepsza smak nawet wtedy, gdy samych składników jest minimalna ilość.

Jako dodatek do żywności kwas glutaminowy ma symbol E-620, natomiast monoglutaminian sodu (MSG) — E-621.

Doniesienia o nadwrażliwości na glutaminian istniały od wielu lat. Klasycznym przykładem jest zespół objawów zwany syndromem chińskiej restauracji. Syndrom ten charakteryzują objawy takie jak uczucie gorąca w obrębie pleców, szyi, przedramion i klatki piersiowej; zaczerwienienie twarzy i obrzęk; ból w klatce piersiowej, bóle głowy, nudności; uczucie mrowienia górnej połowy ciała i słabość, uczucie kołatania serca, drętwienie karku, rąk i pleców, skurcz oskrzeli (tylko u pacjentów z astmą oskrzelową).

Spożywanie MSG zwiększa trzykrotnie ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, nawet przy stosowaniu diety zgodnej z zaleceniami dietetyka oraz wywiera niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian, jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników, który umożliwia przekazywanie impulsów w ośrodkowym układzie nerwowym. Jego stężenie jest bardzo małe (poniżej 8−12 μM). Sztucznie zsyntetyzowany glutaminian sodu, w mechanizmie interferencji, może powodować nadmierne pobudzenie neuronów, zwłaszcza u dzieci.

Bibliografia:
Wasilewska, E., Małgorzewicz, S. (2015). Niepożądane reakcje pokarmowe na dodatki do żywności. In Forum Zaburzeń Metabolicznych (Vol. 6, No. 1, pp. 8-13).
Zielińska, I., Czerwionka-Szaflarska, M. (2008). Nadwrażliwość na substancje dodawane do żywności-niedoceniany problem w praktyce pediatrycznej. Przeglad Pediatryczny, 38(4).
 
Powiązane wpisy:

Komentarze