Syrop z cebuli – prosty, smaczny i skuteczny przepis- według Pana Tabletki

 

Dlaczego syrop z cebuli?

 To kilka składników, z których każdy ma swoje właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające. Dzięki takiemu połączeniu – dostajesz dosłownie bombę bioaktywnych składników.

Bombę wycelowaną prosto w rozwijającą się infekcję.

I mam wrażenie, że ten syrop z cebuli ma działanie lepsze (!) niż 90% dziwnych syropków na odporność z apteki.

Syrop z cebuli według Pana Tabletki – na co?

Na ból gardła, na suchy kaszle, na początek infekcji i w trackie infekcji jako uzupełnienie kuracji.

Można go stosować u małych dzieci, u kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.

W zasadzie jedynym przeciwwskazaniem jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników.

Składniki mojego syropu z cebuli:

Proporcje możesz dowolnie modyfikować 🙂 i nie zapomnij o „przyprawach” – to one nadają ciekawy smak i niwelują cebulę 😉

Ilość składników na około 500ml słoik (możesz dowolnie zmieniać proporcje):

  • 3 średnie cebule – ja polecam czerwone cebule – dadzą nam fajny różowy kolor
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 goździków
  • cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
  • cynamon – kawałek kory, lub w proszku
  • opcjonalnie i do smaku:
    • gwiazdka anyżu
    • gałązka świeżego tymianku/rozmarynu

Przygotowanie:

  1. 500ml słoik trzeba wyparzyć wrzątkiem, lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą
  2. Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę – pokrój w plastry/krążki
    • zależny nam na klarownym syropie – bez małych pływających kawałków cebuli/czosnku – więc kroimy warzywa po prostu w plastry
      • (zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy)
  3. Do słoika wykładaj warstwami:
    • cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
    • cukier/miód/syrop klonowy
    • cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
    • cukier/miód/syrop klonowy
    • i tak do saaamej góry
    • możesz tez użyć dobrego miodu
  4. Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku – i zasyp cukrem do samej góry
  5. Zalej wyciśniętym sokiem z 1 cytryny
  6. Możesz do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół (ja użyłem rozmarynu)
  7. Po jakichś 30min – cebula zmięknie i będziesz jeszcze mogła dopełnić słoik  cebulą która zostanie.

Przyprawy są ważne w tym przepisie – oprócz smaku, mają swoje działanie – antybiotyczne, rozgrzewające, wykrztuśne 🙂

Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2h – ale mocy nabiera po 24-48h.

Przez ten pierwszy okres (24h) trzymamy go w temperaturze pokojowej (nie zakręcaj go bo może zrobić się cebulowe wino) i później przekładamy do lodówki (można szczelnie zakręcić).

Po 48h, można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.

Syrop z cebuli według tej receptury – nie nadaje się do dłuższego przechowywania – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy 🙂

–> a jeśli nie jesteś w stanie się do tej cebuli przekonać, albo szukasz zamiennika „bez smaku cebuli” – to zerknij na mój przepis na #bialynapar.

Jak go pić?

Zwykle to między 3-6 łyżeczek dziennie.  Najlepiej do posiłków.

Nie pije się takiego syropu ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami:

  • 7-14 dni
  • a następnie zrobić co najmniej drugie tyle czasu przerwy

Jak podawać dzieciom? I od kiedy?

Wszystko zależy jak mocno dziecko ma rozszerzoną dietę. Uniwersalna zasada brzmi: „dobrze, żeby dziecko miało już wcześniej kontakt z każdym ze składników, zanim podasz je wszystkie na raz w syropie”.

A dokładniej.

Jeśli robisz go na miodzie – to od 1 roku życia – chociaż wg mnie ten syrop jest dosyć mocny i lepiej poczekać do 2r.ż. I dziecko musi mieć już dobrze rozszerzoną dietę – czyli według mnie – powinno mieć już kontakt przynajmniej raz-/dwa razy z każdym z tych składników z syropu.

Ten syrop raczej nie sprawdzi się jako środek profilaktyczny na odporność – lepiej go stosować jak coś się już dzieje, albo jako wspomaganie w leczeniu infekcji. W kwestii wzmacniania odporności – z naturalnych przepisów mogę polecić:

Czy syrop z cebuli sprawdzi się na kaszel?

Nie jest to receptura stricte przeciwkaszlowa. Ze względu na dużą zawartość cukru i imbiru – będzie działać łagodząco na gardło. I sprawdzi się generalnie jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki, ale jeśli potrzebujesz czegoś na kaszel – łagodzącego, albo wykrztuśnego – to raczej nie tędy droga. Zerknij do mojego wpisu o kaszlu.

Źródło:

https://pantabletka.pl/syrop-z-cebuli-przepis/

Komentarze