Dlaczego syrop z cebuli?
To kilka składników, z których każdy ma swoje właściwości antybiotyczne, stymulujące odporność, trawienie i rozgrzewające. Dzięki takiemu połączeniu – dostajesz dosłownie bombę bioaktywnych składników.
Bombę wycelowaną prosto w rozwijającą się infekcję.
I mam wrażenie, że ten syrop z cebuli ma działanie lepsze (!) niż 90% dziwnych syropków na odporność z apteki.
Syrop z cebuli według Pana Tabletki – na co?
Na ból gardła, na suchy kaszle, na początek infekcji i w trackie infekcji jako uzupełnienie kuracji.
Można go stosować u małych dzieci, u kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.
W zasadzie jedynym przeciwwskazaniem jest cukrzyca i uczulenie na któryś ze składników.
Składniki mojego syropu z cebuli:
Ilość składników na około 500ml słoik (możesz dowolnie zmieniać proporcje):
- 3 średnie cebule – ja polecam czerwone cebule – dadzą nam fajny różowy kolor
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
- 2 cytryny
- 10 goździków
- cukier/miód/syrop klonowy – według uznania
- cynamon – kawałek kory, lub w proszku
- opcjonalnie i do smaku:
- gwiazdka anyżu
- gałązka świeżego tymianku/rozmarynu
Przygotowanie:
- 500ml słoik trzeba wyparzyć wrzątkiem, lub umyć w zmywarce na trybie z wysoką temperaturą
- Cebulę, imbir, czosnek, 1 cytrynę – pokrój w plastry/krążki
- zależny nam na klarownym syropie – bez małych pływających kawałków cebuli/czosnku – więc kroimy warzywa po prostu w plastry
- (zamiast cytryny w plastrach można dolać podwójną ilość soku – smak będzie łagodniejszy)
- zależny nam na klarownym syropie – bez małych pływających kawałków cebuli/czosnku – więc kroimy warzywa po prostu w plastry
- Do słoika wykładaj warstwami:
- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
- cukier/miód/syrop klonowy
- cebulę + czosnek + imbir + cytrynę + 2-3 goździki + odrobina cynamonu
- cukier/miód/syrop klonowy
- i tak do saaamej góry
- możesz tez użyć dobrego miodu
- Na końcu mocno ugnieć wsad w słoiku – i zasyp cukrem do samej góry
- można też wykorzystać dobry miód
- Zalej wyciśniętym sokiem z 1 cytryny
- Możesz do słoika włożyć kawałek kory cynamonowca/gałązki ziół (ja użyłem rozmarynu)
- Po jakichś 30min – cebula zmięknie i będziesz jeszcze mogła dopełnić słoik cebulą która zostanie.
Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2h – ale mocy nabiera po 24-48h.
Przez ten pierwszy okres (24h) trzymamy go w temperaturze pokojowej (nie zakręcaj go bo może zrobić się cebulowe wino) i później przekładamy do lodówki (można szczelnie zakręcić).
Po 48h, można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn.
Syrop z cebuli według tej receptury – nie nadaje się do dłuższego przechowywania – ponieważ używamy stosunkowo mało cukru. Wypij go do końca i zrób nowy 🙂
–> a jeśli nie jesteś w stanie się do tej cebuli przekonać, albo szukasz zamiennika „bez smaku cebuli” – to zerknij na mój przepis na #bialynapar.
Jak go pić?
Zwykle to między 3-6 łyżeczek dziennie. Najlepiej do posiłków.
Nie pije się takiego syropu ciągle – warto go stosować w razie potrzeby w cyklach z przerwami:
- 7-14 dni
- a następnie zrobić co najmniej drugie tyle czasu przerwy
Jak podawać dzieciom? I od kiedy?
Wszystko zależy jak mocno dziecko ma rozszerzoną dietę. Uniwersalna zasada brzmi: „dobrze, żeby dziecko miało już wcześniej kontakt z każdym ze składników, zanim podasz je wszystkie na raz w syropie”.
A dokładniej.
Jeśli robisz go na miodzie – to od 1 roku życia – chociaż wg mnie ten syrop jest dosyć mocny i lepiej poczekać do 2r.ż. I dziecko musi mieć już dobrze rozszerzoną dietę – czyli według mnie – powinno mieć już kontakt przynajmniej raz-/dwa razy z każdym z tych składników z syropu.
Ten syrop raczej nie sprawdzi się jako środek profilaktyczny na odporność – lepiej go stosować jak coś się już dzieje, albo jako wspomaganie w leczeniu infekcji. W kwestii wzmacniania odporności – z naturalnych przepisów mogę polecić:
- „Turbo-miód” – czyli miód z pyłkiem, pierzgą i imbirem – tradycyjna receptura napisana na nowo
Czy syrop z cebuli sprawdzi się na kaszel?
Nie jest to receptura stricte przeciwkaszlowa. Ze względu na dużą zawartość cukru i imbiru – będzie działać łagodząco na gardło. I sprawdzi się generalnie jako wspomaganie w infekcjach – w końcu to naturalne antybiotyki, ale jeśli potrzebujesz czegoś na kaszel – łagodzącego, albo wykrztuśnego – to raczej nie tędy droga. Zerknij do mojego wpisu o kaszlu.
Źródło:
https://pantabletka.pl/syrop-z-cebuli-przepis/
Komentarze
Prześlij komentarz