Domowa multiwitamina, a w zasadzie płynna tynktura z ziół przyda się przed okresem jesiennego przesilenia.
Całkowicie naturalna. Dobrze przyswajalna, o dużej zawartości skoncentrowanych składników i łatwa do przyrządzenia w warunkach domowych.
Zaletą jest brak konserwantów i sztucznych dodatków, jak to ma miejsce w produktach z fabryk. Dostarcza więcej wartościowych składników niż owoce, warzywa. Rośliny uprawne rosnące na wyjałowionej ziemi, chemicznie nawożone straciły dużo na wartości [1]
Domowa multiwitamina
Do wykonania będziemy potrzebować: lucernę, liść maliny i mniszka lekarskiego, owoc dzikiej róży.
Lucerna
Jest rośliną pastewną, podobną do koniczyny łąkowej o wyjątkowych
właściwościach odżywczych. Arabska nazwa Alfalfa oznacza „ojca całej
żywności”. Dawniej szeroko wykorzystywała lucernę medycyna ludowa.
Części naziemne, nasiona i korzeń zawieraj bogactwo witamin i soli mineralnych m.in. A,B,C,D,E,K potas, żelazo wapń, fosfor.
Frank Bouer, którey wiele prowadził badania nad lucerną zalecał ją
osobom osłabionym i wycieńczonym. Często żartobliwie mawiał „Co jest
dobre dla prosiaczków jest i dobre dla dzieciaków”. Polecał szczególnie
anemicznym, niedożywionym, wycieńczonym, schorowanym szczególnie
dzieciom.
Liście maliny bogate w enzymy, witaminy i sole mineralne nadają tynkturze również przyjemny smak. Dzika róża wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie i zdrowie nerek.
Gorzki mniszek oczyszcza krew. Jest lekarstwem dla wątroby, dla wątroby, trzustki, układu pokarmowego, dróg żółciowych i układu krążenia. Smak gorzki ochładza, osusza, aktywuje oczyszczanie jelit przez wątrobę, nerki, system limfatyczny. Stymulują produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, stymuluje leniwe jelito, tonizuje serce.
Domowa multiwitamina przepis
3 części lucerny: korzeń, liście lub mieszanka
Po 2 części liści maliny i mniszka lekarskiego
1 część owoców dzikiej róży
Opcjonalnie dodatki: nagietek, ziele owsa (dla wegetarian), niepokalanek (dla kobiet)
Wypełniamy szklany słoik suszonymi ziołami do ½ wysokości. Dopełniamy słoik dowolnym alkoholem (np.rum, wódka). Można również zalać winem gronowym, domowym octem winnym lub jabłkowym.
Mieszamy starannie drewniana łyżką i zakręcamy słoik. Macerujemy w chłodnym, ciemnym miejscu od 3 tygodni do 6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym większa moc. Przecedzamy starannie przez gazę. Przelewamy do buteleczek z ciemnego szkła. Zioła można zużyć jako kompost do roślin.
Tynktura na mocnym alkoholu ma silniejsze właściwości i dłuższy termin przydatności do spożycia. Na occie lub winie trzeba przechowywać w lodówce.
Domowa multiwitamina dawkowanie
Dorośli 1 łyżeczka 1-3 razy dziennie
Dzieci ½ łyżeczki 1-2 razy dziennie
By alkohol odparował dolewa się do gorącego płynu.
Tynkturę stosuje się dla wzmocnienia, uzupełniania składników odżywczych i podreperowania zdrowia.
Wskazania:
Niedożywienie, niedobory witamin
Osłabienie, niski poziom energii,
Słaba odporność, wycieńczenie psychiczne i fizyczne
Anemia, alergie, choroby autoimmunologiczne
Cukrzyca, choroby układu krążenia, niedomagania przewodu pokarmowego
Infekcje dróg moczowych
Stany zapalne, reumatyzm, artretyzm
Zaburzenia hormonalne
Problemy ze skórą, włosami
Palenie papierosów
Nowotwory, choroby ogólnoustrojowe
źródło:
https://sekrety-zdrowia.org/domowa-multiwitamina-z-ziol/?fbclid=IwAR3nZwKGiC2EoQwc_e78KrIXUMbpgXCIuicieD8iPT_542xM1Sl_Q1s-lFw
Komentarze
Prześlij komentarz