Płynna multiwitamina z ziół. Domowy przepis i zastosowania

 


Domowa multiwitamina, a w zasadzie płynna tynktura z ziół przyda się przed okresem jesiennego przesilenia.

Całkowicie naturalna. Dobrze przyswajalna, o dużej zawartości skoncentrowanych składników i łatwa do przyrządzenia w warunkach domowych.


Zaletą jest brak konserwantów i sztucznych dodatków, jak to ma miejsce w produktach z fabryk.  Dostarcza więcej wartościowych składników niż owoce, warzywa.  Rośliny uprawne rosnące na wyjałowionej ziemi, chemicznie nawożone straciły dużo na wartości [1]

Domowa multiwitamina

Do wykonania będziemy potrzebować: lucernę, liść maliny i mniszka lekarskiego, owoc dzikiej róży.

Lucerna
Jest rośliną pastewną, podobną do koniczyny łąkowej o wyjątkowych właściwościach odżywczych.  Arabska nazwa Alfalfa oznacza „ojca całej żywności”. Dawniej szeroko wykorzystywała lucernę medycyna ludowa.

Części naziemne, nasiona i korzeń zawieraj bogactwo witamin i soli mineralnych m.in. A,B,C,D,E,K potas, żelazo wapń, fosfor.
Frank Bouer, którey wiele prowadził badania nad lucerną zalecał ją osobom osłabionym i wycieńczonym. Często żartobliwie mawiał  „Co jest dobre dla prosiaczków jest i dobre dla dzieciaków”.  Polecał szczególnie anemicznym, niedożywionym, wycieńczonym, schorowanym szczególnie dzieciom.

Liście maliny bogate w enzymy, witaminy i sole mineralne nadają tynkturze również przyjemny smak. Dzika róża wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie i zdrowie nerek.

Gorzki mniszek oczyszcza krew. Jest lekarstwem dla wątroby, dla wątroby, trzustki, układu pokarmowego, dróg żółciowych i układu krążenia. Smak gorzki ochładza, osusza, aktywuje oczyszczanie jelit przez wątrobę, nerki, system limfatyczny. Stymulują produkcję kwasu solnego i enzymów trawiennych, stymuluje leniwe jelito, tonizuje serce.

Domowa multiwitamina przepis

  • 3 części lucerny: korzeń, liście lub mieszanka

  • Po 2 części liści maliny i mniszka lekarskiego

  • 1 część owoców dzikiej róży

  • Opcjonalnie dodatki: nagietek, ziele owsa (dla wegetarian), niepokalanek (dla kobiet)

Wypełniamy szklany słoik suszonymi ziołami do ½ wysokości. Dopełniamy słoik dowolnym alkoholem (np.rum, wódka). Można również zalać winem gronowym, domowym octem winnym lub jabłkowym.

Mieszamy starannie drewniana łyżką i zakręcamy słoik. Macerujemy w chłodnym, ciemnym miejscu od 3 tygodni do 6 miesięcy. Im dłużej stoi, tym większa moc. Przecedzamy starannie przez gazę. Przelewamy do buteleczek z ciemnego szkła.  Zioła można zużyć jako kompost do roślin.

Tynktura na mocnym alkoholu ma silniejsze właściwości i dłuższy termin przydatności do spożycia. Na occie lub winie trzeba przechowywać w lodówce.

Domowa multiwitamina dawkowanie 

  • Dorośli 1 łyżeczka 1-3 razy dziennie

  • Dzieci ½ łyżeczki 1-2 razy dziennie

By alkohol odparował dolewa się do gorącego płynu.

Tynkturę stosuje się dla wzmocnienia, uzupełniania składników odżywczych i podreperowania zdrowia. 

Wskazania:

  • Niedożywienie, niedobory witamin

  • Osłabienie, niski poziom energii,

  • Słaba odporność, wycieńczenie psychiczne i fizyczne

  • Anemia, alergie, choroby autoimmunologiczne

  • Cukrzyca, choroby układu krążenia, niedomagania przewodu pokarmowego

  • Infekcje dróg moczowych

  • Stany zapalne, reumatyzm, artretyzm

  • Zaburzenia hormonalne

  • Problemy ze skórą, włosami

  • Palenie papierosów

  • Nowotwory, choroby ogólnoustrojowe

 

 źródło:

https://sekrety-zdrowia.org/domowa-multiwitamina-z-ziol/?fbclid=IwAR3nZwKGiC2EoQwc_e78KrIXUMbpgXCIuicieD8iPT_542xM1Sl_Q1s-lFw

Komentarze