Tulasi, święta bazylia [Ocimum tenuiflorum] zwana turecką jest jedną z najstarszych roślin znanych ludzkości. Pochodzi z południowej Azji, obecnie uprawia się na całym świecie.
W hinduizmie tulasi uważane jest za najświętsze zioło, które otwiera świadomość, serce i sprowadza energię miłości. Stąd też doniczka z małym drzewkiem świętej bazylii jest stałym elementem dziedzińców hinduskich domostw. Uprawiana dla celów religijnych, jest powszechnie wykorzystywana w kuchni i leczniczo.
W ajurwedzie tulasi zajmuje wysoką pozycję na liście pokarmów świetlistej jakości – sattwa. Niesie z sobą energię światła, percepcji, przejrzystości. Wzmacnia energię prana i ojas, nadzorującą układ odpornościowy. Działa na organizm rozgrzewająco – w gorączce chłodząco. Tulsi redukuje nadmiar kapha, szczególnie zgromadzoną w płucach. Równoważy nadmiar w vata w układzie nerwowym. Poprawia rasa dhatu (tkankę plazma) co się przekłada na układ krwionośny i serce.
Święta bazylia -tulasi
Jest niewysoką byliną wyrastającą do 1 m, o jasnozielonych lub ciemniejszych, jajowatych liściach. Na szczytach pędów fioletowe kwiaty zebrane w kłosy. Ma przyjemny aromat i odświeżający, przyjemny, bardziej delikatny smak niż jej kuzynka bazylia pospolita.
Święta bazylia jest adaptogenem. Wzmacnia odporność, pomaga radzić sobie ze stresem dnia codziennego. Rozjaśnia umysł, odmładza ciało i w łagodny sposób wpływa wielokierunkowo na cały organizm. Ma zbawienny wpływ na płuca i drogi oddechowe. W ostatnich latach nabrały tempa badania naukowe wokół właściwości neuroprotekcyjnych i przeciwnowotworowych zioła. [1]
Właściwości lecznicze tulasi
- Święta bazylia silnym przeciwutleniaczem z potencjałem naprawy uszkodzonych komórek
- Wspomaga utrzymywać fizjologiczną równowagę organizmu
- Działa przeciwzapalne, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Pomaga w leczeniu przeziębień, grypy, kaszlu, bólu gardło. Stosuje w cięższych infekcjach: malarii, gruźlicy, wirusowym zapaleniu opon mózgowych, płuc.
- Chroni i odbudowuje błony śluzowe
- Ma działanie immunomodulacyjne, przeciwalergiczne, przeciwdziała wydzielaniu histaminy
- Przeciwstresowe, wyciszające, adaptogenne
- Antykoncepcyjne
- Tonizuje i działa ochronnie na serce i układ krwionośny, zapobiega nadciśnieniu.
- Poprawia pracę nerek, zapobiega powstawaniu kamieni
- Reguluje poziom cukru we krwi, obniża stężenie glukozy na czczo i po posiłku, zapobiega cukrzycy
- Chroni przed rozkładem neuroprzekaźnik -katecholaminy, aminopeptydazy, zwiększa poziom dopaminy
- Hamuje namnażanie, migrację i inwazję komórek nowotworowych, a także indukuje apoptozę [2]
Tulasi stymuluje i odmładza organizm, nie pobudza jak żeń-szeń, można używać codziennie. Profilaktycznie poprawi poziom energii, zmniejszy stres i wzmocni odporność. Leczniczo polecana jest dla wzmocnienia płuc i układu oddechowego. Przy infekcjach z kaszlem, gorączką, bólem głowy, dreszczami i ogólnym rozbiciem. Zewnętrznie do płukania jamy ustnej, włosów i przemywania w skóry w chorobach pasożytniczych.
Przepisy lecznicze tulusi
Świętą bazylię można hodować w doniczce, w ogrodzie, na parapecie lub balkonie.
Żucie świeżych liści łagodzi objawy przeziębienia, grypy. Pomaga utrzymać zdrowe zęby, dziąsła, śluzówki.
Napar tulusi
Kilka liści lub łyżeczkę suszonego ziela zalewamy 3/4 szklanki wrzątku. Parzymy 10 minut pod przykryciem. Profilaktycznie pije się raz dziennie. Przy objawach przeziębienia 2-3 niepełne szklanki. Napar z 2 łyżeczek na szklankę wrzątku stosuje się do płukania gardła i przemywania skóry. Wyciągi na zimno stosuje się do przemywania oczu.
Przy słabym ogniu trawiennym i nadmiarze vata połączyć z imbirem, koprem włoskim, kardamonem,
Pasta tulusi
- Pół łyżeczki suszu wymieszane z łyżką miodu stosuje się dla wzmocnienia płuc, obniżenia stresu. Przy nadmiarze energii kapha stosuje się dwa razy dziennie rano i wieczorem.
- Z łyżką masła ghee przy nadmiarze vata dla wzmocnienia odporności. Również 2 razy dziennie rano i wieczorem.
- Sproszkowany susz wymieszany z ciepłą wodą do konsystencji pasty doskonale pielęgnuje włosy, skórę wody. Redukuje bóle głowy.
Zastosowania w kuchni
Święta bazylia ma przyjemny, ziołowy, słodkawy, wyrazisty ale łagodny smak. Doskonała przyprawa do dań kuchni azjatyckiej. Zupom, sosom, sałatkom, dressingom nada szczególnego aromatu.
Źródło:
https://sekrety-zdrowia.org/tulasi-swieta-bazylia-pluca/
Komentarze
Prześlij komentarz