Podagrycznik pospolity [Aegopodium podagraria] jest pospolitym, trudnym do wytępienia zielskiem.
Bardzo szybko się rozrasta i rozmnaża. Potrafi odrosnąć z pozostawionego małego kawałka kłącza lub korzenia. Rośnie w ogrodach, zaroślach, przy domach, drogach, lasach. Regionalnie zwany kozią stópką, śnitką, barszczycą, gierszem.
Podagrycznik pospolity
Należy do rodziny selerowatych, wyrasta do średnio do 60-80 cm. Ma prostą, gładką łodygę rozgałęzioną na szczycie, w środku pustą o charakterystycznym trójkątnym przekroju. Młodziutkie listki są zwinięte w harmonijkę. Dojrzałe przypominają inne z selerowatych.
Wiosną pojawiają się charakterystyczne baldachy złożone z małych białych kwiatków. Podagrycznik kwitnie od końca maja do września. Preferuje miejsca zacienione, wilgotne z bogatym w azot podłożem.
Jak nazwa wskazuje ziele stosowano w leczeniu podagry czyli dny moczanowej, rwy kulszowej, artretyzmu, chorób reumatycznych.
Nie gardzono podagrycznikiem w kuchni. Używano jak warzywo i przyprawę –
ma przyjemny lekko gorzkawy smak i rosołowy aromat. Młode listki
jedzono na surowo, dodawano do wiosennych potraw, ze starszych gotowano
polewki i bryje.
Podagrycznik właściwości lecznicze
Podagrycznik jest pełen cennych wartości odżywczych, dlatego chętnie jedzono go w okresach głodu. Zawiera czynne związki przeciwzapalne działające wielokrotnie silniej niż syntetyczne stosowane w chorobach reumatycznych. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne zdolne do niszczenia gronkowca złocistego. [1]
- Pomaga oczyszczać nerki i zwiększa ich zdolności filtracyjne
- Usuwa sole kwasu moczowego odkładane w stawach
- Redukuje ból i sztywność stawów
- Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwreumatyczne
- Wzmacnia odporność
- Reguluje procesy przemiany materii
Zastosowania podagrycznika
Herbatka z podagrycznika
Łyżeczkę suszonych lub świeżych liści parzymy w szklance wrzątku kwadrans pod przykryciem.
Po przecedzeniu pijemy 2/3 szklanki 3, 4 razy dziennie między posiłkami.
Herbatka działa moczopędnie, przeciwzapalnie i lekko uspokajająco.
Reguluje przemianę materii.
Stosuje się w przypadku dny moczanowej, stanów zapalnych nerek i dróg moczowych.
Pomocniczo w leczeniu kamicy.
Okłady z liści
Świeże, zmiażdżone liście pomagają na bolące stawy.
Przyspieszają gojenie ran, hemoroidów i miejsc po ukąszeniach owadów.
Ocet z podagrycznika
- Umyte listki pokrojone zalewamy osłodzoną wodą – 4 łyżki na każdy litr.
- Zalewamy zioło w słoiku. Przykrywamy gazą i talerzykiem.
- Codziennie mieszamy drewnianą łyżką sprawdzając czy nie rozwija się pleśń.
- Po 2-4 tygodniach przecedzony ocet zlewamy do butelek.
Ocet z podagrycznika rozpuszcza sole kwasu moczowego, działa przeciwzapalnie i przeciwreumatyczne.
Stosujemy łyżeczkę octu rozcieńczoną w szklance wody.
Profilaktycznie raz dziennie, przy ataku podagry rano i wieczorem.
Podagrycznik przepisy kulinarne
W średniowieczu na jarmarkach podagrycznik sprzedawano jak warzywo. Doskonale smakuje na surowo i gotowany.
Można dusić jak szpinak, dodawać do omletów, farszu do pierogów, sosów i zup. W sałatkach pasuje z pomidorami, ogórkami, sałatą, rzodkiewką lub innymi ziołami. Młodziutkimi, posiekanymi listkami oprószamy ziemniaki, kanapki, jajecznicę, zupy, sosy.
Tzatziki z podagrycznikiem
- Zrywamy młode, jasnozielone, jeszcze błyszczące listki.
- Myjemy i drobno siekamy.
- Do szklanki podagrycznika dodajemy drobno pokrojony ogórek
- 500 ml pełnotłustego jogurtu i łyżeczkę soku z cytryny.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Smakuje z ciemnym chlebem, rybą lub mięsem.
Masełko z podagrycznikiem
Robimy identycznie jak z liści chrzanowych – PRZEPIS
Kiszony podagrycznik
- Młode umyte listki układamy ciasno w słoiczku
- Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, ząbek czosnku
- Zalewamy gorącą solanką – łyżka soli na litr wrzątku.
- Szczelnie zakręcone odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po kilku dniach mamy gotowy smaczny i zdrowy dodatek do surówek, wzbogacony bakteriami kwasu mlekowego i witaminą C.
Pyszne pesto z podagrycznika
- Młodziutkie listki myjemy starannie i suszymy.
- Wrzucamy do blendera 1/2 szklanki posiekanego podagrycznik
- 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli kamiennej i 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
- Blendujemy gdy konsystencja za sucha dodajemy więcej oliwy.
Tak samo możemy zrobić pesto ze szczawiku zajęczego
Źródło:
https://sekrety-zdrowia.org/podagrycznik-wlasciwosci-przepisy/
Komentarze
Prześlij komentarz