Podagrycznik pospolity w kuchni i domowej apteczce – przepisy

Podagrycznik pospolity [Aegopodium podagraria] jest pospolitym, trudnym do wytępienia zielskiem.

Bardzo szybko się rozrasta i rozmnaża. Potrafi odrosnąć z pozostawionego małego kawałka kłącza lub korzenia. Rośnie w ogrodach, zaroślach, przy domach, drogach, lasach.  Regionalnie zwany kozią stópką, śnitką, barszczycą, gierszem.

Podagrycznik pospolity

Należy do rodziny selerowatych, wyrasta do średnio do 60-80 cm.  Ma prostą, gładką łodygę rozgałęzioną na szczycie, w środku pustą o charakterystycznym trójkątnym przekroju. Młodziutkie listki są zwinięte w harmonijkę. Dojrzałe przypominają inne z selerowatych.

Wiosną pojawiają się charakterystyczne baldachy złożone z małych białych kwiatków.  Podagrycznik kwitnie od końca maja do września. Preferuje miejsca zacienione, wilgotne z bogatym w azot podłożem.

Jak nazwa wskazuje ziele stosowano w leczeniu podagry czyli dny moczanowej, rwy kulszowej, artretyzmu, chorób reumatycznych.
Nie gardzono podagrycznikiem w kuchni.  Używano jak warzywo i przyprawę – ma przyjemny lekko gorzkawy smak i rosołowy aromat.  Młode listki jedzono na surowo, dodawano do wiosennych potraw, ze starszych gotowano polewki i bryje.

 

podagrycznik pospolity

Podagrycznik właściwości lecznicze

Podagrycznik jest pełen cennych wartości odżywczych, dlatego chętnie jedzono go w okresach głodu. Zawiera czynne związki przeciwzapalne działające wielokrotnie silniej niż syntetyczne stosowane w chorobach reumatycznych. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne zdolne do niszczenia gronkowca złocistego. [1]

  • Pomaga oczyszczać nerki i zwiększa ich zdolności filtracyjne
  • Usuwa sole kwasu moczowego odkładane w stawach
  • Redukuje ból i sztywność stawów
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwreumatyczne
  • Wzmacnia odporność
  • Reguluje procesy przemiany materii
Zastosowania podagrycznika

 Herbatka z podagrycznika
Łyżeczkę suszonych lub świeżych liści parzymy w szklance wrzątku kwadrans pod przykryciem.
Po przecedzeniu pijemy 2/3 szklanki 3, 4 razy dziennie między posiłkami.
Herbatka działa moczopędnie, przeciwzapalnie i lekko uspokajająco.
Reguluje przemianę materii.
Stosuje się w przypadku dny moczanowej, stanów zapalnych nerek i dróg moczowych.
Pomocniczo w leczeniu kamicy.

Okłady z liści
Świeże, zmiażdżone liście pomagają na bolące stawy.
Przyspieszają gojenie ran, hemoroidów i miejsc po ukąszeniach owadów.

Ocet z podagrycznika

  • Umyte listki pokrojone zalewamy osłodzoną wodą – 4 łyżki na każdy litr.
  • Zalewamy zioło w słoiku. Przykrywamy gazą i talerzykiem.
  • Codziennie mieszamy drewnianą łyżką sprawdzając czy nie rozwija się pleśń.
  • Po 2-4 tygodniach przecedzony ocet zlewamy do butelek.

Ocet z podagrycznika rozpuszcza sole kwasu moczowego, działa przeciwzapalnie i przeciwreumatyczne.
Stosujemy łyżeczkę octu rozcieńczoną w szklance wody.
Profilaktycznie raz dziennie, przy ataku podagry rano i wieczorem.

Podagrycznik przepisy kulinarne

W średniowieczu na jarmarkach podagrycznik sprzedawano jak warzywo. Doskonale smakuje na surowo i gotowany.

Można dusić jak szpinak, dodawać do omletów, farszu do pierogów, sosów i zup. W sałatkach pasuje z pomidorami, ogórkami, sałatą, rzodkiewką lub innymi ziołami. Młodziutkimi, posiekanymi listkami oprószamy ziemniaki, kanapki, jajecznicę, zupy, sosy.

Tzatziki z podagrycznikiem

  • Zrywamy młode, jasnozielone, jeszcze błyszczące listki.
  • Myjemy i drobno siekamy.
  • Do szklanki podagrycznika dodajemy drobno pokrojony ogórek
  • 500 ml pełnotłustego jogurtu i łyżeczkę soku z cytryny.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smakuje z ciemnym chlebem, rybą lub mięsem.

Masełko z podagrycznikiem
Robimy identycznie jak z liści chrzanowych  – PRZEPIS 

Kiszony podagrycznik

  • Młode umyte listki układamy ciasno w słoiczku
  • Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, ząbek czosnku
  • Zalewamy gorącą solanką – łyżka soli na litr wrzątku.
  • Szczelnie zakręcone odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po kilku dniach mamy gotowy smaczny i zdrowy dodatek do surówek, wzbogacony bakteriami kwasu mlekowego i witaminą C.

ocet z podagrycznika

Pyszne pesto z podagrycznika

  • Młodziutkie listki myjemy starannie i suszymy.
  • Wrzucamy do blendera 1/2 szklanki posiekanego podagrycznik
  • 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli kamiennej i 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Blendujemy gdy konsystencja za sucha dodajemy więcej oliwy.

Tak samo możemy zrobić pesto ze szczawiku zajęczego 

Źródło:

https://sekrety-zdrowia.org/podagrycznik-wlasciwosci-przepisy/

 

Komentarze