Ziołową
alternatywą dla sklepowych krakersów są własne wypieki z odrobiną ziół
zebranych podczas wędrówek po łąkach i lasach. Jako dodatki można
stosować nasiona, sproszkowane zioła i mąki z dzikich roślin. W tym roku
prym u mnie wiodą krakersy z nasionami pokrzywy, wiesiołka lub mąką z
nasion szczawiu kędzierzawego.
Szczaw
kędzierzawy (Rumex crispus), jest rośliną kosmopolityczną, tworzy
mieszańce z innymi gatunkami, których w Polsce dziko występuje około 20
gatunków. Pospolity, zwykle miejsca ruderalne, skraje dróg, podmokłe
łąki i doliny rzek.
Tak
jak i inne gatunki szczaw kędzierzawy ma jadalne liście i pędy, surowe
lub gotowane. Najlepiej zbierać młode, wczesną wiosną, gdyż starsze mogą
być gorzkie i mniej smaczne. Jadalne są również jego nasiona -
trójgraniaste orzeszki o szerokości niecałych 2 mm. Nasiona szczawiu
kędzierzawego spożywali Indianie. Z nasion tych można zrobić mąkę, która
doskonale pasuje do krakersów.
Nasiona szczawiu kędzierzawego zbieramy jesienią, gdy są brązowego koloru.
Usuwamy
zanieczyszczenia tak, aby pozostały tylko nasiona i suszymy. Następnie
bierzemy w po małej garści nasion i między dłońmi rozcieramy aby
wykruszyć skrzydełka. Po odsianiu drobniejszych zanieczyszczeń pozostaną
same orzeszki.
Na
tym etapie wspomagałem się dwoma przetakami o średnicy oczek większej i
mniejszej od nasion rdestu. Niektórzy nie bawią się w żmudne
oczyszczanie i robią mąkę z całych nasion ze skrzydełkami. Kolejnym
ważnym krokiem jest lekkie uprażenie na patelni nasion szczawiu.
Można
też je włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w
temperaturze około 180 C. Zmniejszymy w ten sposób zawartość kwasu
szczawiowego i polepszymy smak. Tak przygotowane nasiona mielimy w
młynku lub moździerzu.
Przesiewamy. Przechowujemy w szczelnym, szklanym słoiku.
Mąkę z nasion szczawiu kędzierzawego mieszamy ze zwykłą mąką i używamy do wypieku chleba, ciastek, naleśników, krakersów itp.
Krakersy z dodatkiem mąki z nasion szczawiu kędzierzawego
składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki z nasion szczawiu kędzierzawego
1/2 szklanki mąki z nasion szczawiu kędzierzawego
1/2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
woda
W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj olej, miód, wodę i zagnieć na jednolite ciasto. Odstaw do schłodzenia. Rozwałkuj na cienki około 3 mm placek i wytnij z niego krakersy. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj olej, miód, wodę i zagnieć na jednolite ciasto. Odstaw do schłodzenia. Rozwałkuj na cienki około 3 mm placek i wytnij z niego krakersy. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 C (aż się zarumienią).
Krakersy
z dodatkiem mąki z nasion szczawiu kędzierzawego są chrupiące i pyszne.
W niektórych okolicach szczaw ten zwyczajowo jest nazywany kobylakiem
lub szczekajem. Hm...,ja po zjedzeniu takich krakersów nie rżałem ani
nie szczekałem. Tak jakoś mi się skojarzyło ;)
Źródło:
http://bushcraftwilson.blogspot.com/2021/03/maka-z-nasion-szczawiu-kedzierzawego-i.html
Komentarze
Prześlij komentarz