Czarny czosnek - siła odporności i długowieczności

Czarny czosnek na dobre zagościł w kuchni amerykańskiej, japońskiej i koreańskiej. Doceniany jest nie tylko ze względu na specyficzny smak, ale i wartości odżywcze. Jego właściwości lecznicze dziesięciokrotnie przewyższają zdrowotną moc białego czosnku.

Siła znana od wieków

Dokładnie nie wiadomo, kiedy po raz pierwszy „wyprodukowano” czarny czosnek.

Prawdopodobnie wywodzi się on już z czasów starożytnych kultur, ponieważ w teologii taoistycznej wierzono, że regularne spożywanie czarnego czosnku zapewnia nieśmiertelność.

Przez długi czas jego właściwości doceniały tylko ludy azjatyckie.

Na nowoczesnym rynku kulinarnym czarny czosnek zagościł dopiero na początku XXI wieku. Produkowany jest głównie w Korei, Japonii, Chinach, Hiszpanii i Stanach Zjednoczonych.

Czarny czosnek – nowy smak

Główka czarnego czosnku wygląda na prawie spaloną.

Wewnątrz znajdują się luźno osadzone, czarne ząbki.

Jest to skutek poddawania świeżego białego czosnku długotrwałemu procesowi dojrzewania tzw. reakcji Maillarda, w której trakcie dochodzi do reorganizacji cukrów i aminokwasów oraz powstania nowych smaków.

Proces ten nazywany także fermentacją, dojrzewaniem lub starzeniem jest długotrwały (zajmuje ok. 4-6 tygodni) i zachodzi w specjalnej komorze, w ściśle określonej temperaturze (ok. 60 stopni) i wilgotności.

Następnie przez kolejne 40 dni czosnek „odpoczywa” i ulega naturalnej oksydacji.

Czarny kolor czosnek zawdzięcza powstawaniu melanoidyny z cukrów.

Pod koniec pełnego procesu czosnek jest czarny lub ciemnogranatowy, miękki, o konsystencji bardzo delikatnej, podobnej do topionego serka.

W procesie fermentacji czosnek traci ostrość smaku.

Zyskuje nowy smak, zwany piątym smakiem – umami.

Jest lekko słodkawy, przyjemny, z delikatnie wyczuwalną nutą sosu sojowego, wędzonych śliwek, suszonych moreli, wanilii oraz aromatu grzybów.

Po spożyciu nie pozostawia po sobie charakterystycznego czosnkowego zapachu, jest także łagodniejszy dla przewodu pokarmowego i łatwiej ulega strawieniu.

Właściwości odżywcze

Czarny czosnek ma aż dziesięciokrotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek. Zawiera aż 18 różnych aminokwasów spośród 20 podstawowych, w tym 8 niezbędnych do życia.

Proces fermentacji surowego czosnku, w stałej temperaturze i wilgotności, zwiększa obecność związków polifenolowych.

W rezultacie czarny czosnek w porównaniu z tradycyjnym czosnkiem ma większe stężenie przeciwutleniaczy, m.in. S-allilocysteiny (SAC), silnego przeciwutleniacza, którego zawiera 5,8 mg (świeży czosnek ma tylko 0,32 mg tej substancji).

To właśnie S-allilocysteina uważana jest za główny, najważniejszy, aktywny składnik czarnego czosnku.

Co ciekawe, w czarnym czosnku nie powstaje allicyna, uznawana za najsilniejszą substancję bakteriobójczą, ale wspomagane jest jej przyswajanie.

Dlatego też przy infekcjach zaleca się przyjmowanie zarówno świeżego, jak i czarnego czosnku.

Moc czarnych ząbków

Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy czarny czosnek traktowany jest przede wszystkim jako środek wzmacniający i wspomagający pracę układu odpornościowego. S-allilocysteina znana jest również ze swoich właściwości zapobiegających powstawaniu komórek nowotworowych.

Główne korzyści płynące ze spożywania czarnego czosnku to:

  • Poprawa stanu tętnic – zapobieganie miażdżycy i chorobom układu krążeniowego.
  • Obniżenie ciśnienia krwi oraz cukru.
  • Zapobieganie chorobom serca, udarom i reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
  • Wzmocnienie odporności.
  • Ochrona komórek wątroby.
  • Zapobieganie zapaleniom błony śluzowej żołądka.
  • Poprawa zdolności poznawczych, np. u chorych na Alzheimera.
  • Zapobieganie nowotworom oraz wspomaganie procesu leczenia chorych na nowotwory (głównie raka prostaty i przełyku).
  • Spowalnianie procesów starzenia się (działanie antyoksydacyjne).
  • Lekkie pobudzenie i zastrzyk energii.
  • Potencjalnie uznaje się jego działanie przeciwzapalne i hamujące reakcje alergiczne.

 Idealny w każdej kuchni

Czarny czosnek to naprawdę doskonały dodatek do wielu kulinarnych poczynań. Jest idealny do purée, sosów i marynat. Może być smażony na oleju lub na surowo posiekany i dodawany bezpośrednio do pizzy, makaronów, potraw z ryżu i roślin strączkowych.

Smak czarnego czosnku dobrze komponuje się z bakłażanem, grzybami, pomidorami, serem, pieczoną wieprzowiną, kiełbasą, rybą z grilla i skorupiakami, wędzonymi mięsami, imbirem, czekoladą, chili, ziołami takimi jak bazylia i pietruszka oraz oliwkami, brązowym cukrem i olejem sezamowym.

Źródło:

https://www.odkrywamyzakryte.com/czarny-czosnek/?fbclid=IwAR0BOrUc0QISkofxYfZb4zGFTMgf_wX_kmVFGpCezcWxmyvIk20uOeR3pQI

 

Komentarze