Triphala - jedna z najbardziej wszechstronnych ziołowych receptur

Triphala (sanskryt; tri = trzy i phala = owoce) to ajurwedyjska mieszanka ziołowa, znana od ponad dwóch tysięcy lat. W Indiach uznawana jest za najlepszą i najbardziej wszechstronną ze wszystkich ziołowych receptur.

Spożywanie tej mieszanki ziołowej zaleca się w infekcjach, problemach jelitowych, stanach zapalnych, zmianach miażdżycowych, niskiej odporności, a nawet w terapii nowotworów.

Triphalę otrzymuj się z połączenia trzech wysuszonych i sproszkowanych owoców: amla, haritaki i bibithaki. Miesza się je w stosunku 1:1:1.

Amla (liściokwiat garbnikowy; łac. Phyllanthus emblica L.) – owoc ten jest stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami w leczeniu:
  •  przeziębienia i gorączki,
  • działa moczopędnie,
  • wspomaga trawienie,
  • przywraca wewnętrzną równowagę ustroju i ogólnie wzmacnia,
  • działa przeciwcukrzycowo,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwgrzybiczo,
  • przeciwbakteryjnie i
  • immunostymulująco

Amla sprawdza się przy nieżytach przewodu pokarmowego, zapaleniu żołądka, stanach zapalnych jelit i hemoroidach, ponadto wspomagająco w leczeniu raka jelita grubego.

Haritaki (migdałecznik chebułowiec; łac. Terminalia chebula Retz.,) używany jest w tradycyjnej medycynie w Indii i Iranie do leczenia m.in.

  • zaparć,
  • demencji i
  • cukrzycy 
  • ma właściwości antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • hamuje działanie acetylocholinoesterazy (podobnie jak leki, które podaje się w celu leczenie choroby Alzheimera i Parkinsona)

Bibhitaki (Terminalia bellirica (Gaertn.) Roxb.) jest rozpowszechniona w tradycyjnej medycynie indyjskiej jako lek na cukrzycę, wysokie ciśnienie i reumatyzm. Badania pokazały, że ekstrakt z tego owocu może zahamować rozwój blaszek miażdżycowych.

Triphala jako mieszanka trzech składników wykazuje dodatkowo działanie:

  • antyproliferacyjne (hamujące wzrost komórek nowotworowych),
  • proapoptyczne (wzbudzające apoptozę, czyli naturalną śmierć komórek),
  • naturalnie i łagodnie oczyszcza jelito grube (amla wspiera regenerację śluzówki jelita, haritaki wzmacnia mięśnie jelit, aby działały sprawniej, a bibithaki odrywa od ścianek jelit nagromadzony śluz),
  • wspomaga utratę wagi
  • działa wysoce przeciwzapalnie i przeciwartretycznie

Stosowanie Triphali i przeciwwskazania

Triphala dostępna jest w formie proszku, kapsułek lub jako płynny ekstrakt. Niezależenie od formy w jakiej zakupimy mieszankę, dozowanie powinno być opisane na opakowaniu. Generalnie, większe dawki mają efekt bardziej przeczyszczający, a mniejsze oczyszczają stopniowo.

Pomimo, że Triphala nie jest uzależniająca, tak jak w przypadku każdego preparatu nie należy jej przyjmować non stop. Rekomendowane jest, aby po każdych 10 tygodniach zrobić dwu- lub trzytygodniową przerwę.

Osoby biorące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować przyjmowanie Triphali z lekarzem. Triphala nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących.

Bibliografia:
Peterson, C. T., Denniston, K., Chopra, D. (2017). Therapeutic uses of Triphala in Ayurvedic medicine. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 23(8), 607-614.
Prasad, S., Srivastava, S. K. (2020). Oxidative Stress and Cancer: Chemopreventive and Therapeutic Role of Triphala. Antioxidants, 9(1), 72.
Tarasiuk, A., Mosińska, P., Fichna, J. (2018). Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. Chinese medicine, 13(1), 39.
Sato, V. H., Sungthong, B., Nuamnaichati, N., Rinthong, P. O., Mangmool, S., Sato, H. (2017). In vivo and in vitro evidence for the antihyperuricemic, anti-inflammatory and antioxidant effects of a traditional Ayurvedic medicine, triphala. Natural Product Communications, 12(10), 1934578X1701201028.

 

Komentarze