Palczatka cytrynowa (trawa cytrynowa, lemongrass; Cymbopogon citratus (DC.) Stapf) należy do traw z rodzaju Cymbopogon, rodzina wiechlinowate (Poaceae). Roślina pochodzi z terenów południowo-wschodniej Azji, ale uprawiana jest też na innych terenach strefy międzyzwrotnikowej. Rośnie w gęstych kępach sięgających do około 2 metrów wysokości.
Surowcem są części nadziemne oraz olejek eteryczny.
Składniki o aktywności biologicznej obecne w tej roślinie to: głównie cytral (70-85%), cytronelal, cymbogonol, nerol, α-terpineol, kwas cytronelowy, α-kamforen, geranial, izoorientyna, izoskoparyna i inne.
Trawa cytrynowa jest źródłem wielu mikroelementów, m.in. żelaza, wapnia, fosforu, potasu i manganu, a także folianów.
Trawa cytrynowa posiada bardzo długą tradycję stosowania w dawnej medycynie indyjskiej, szczególnie jako środek przeciwko chorobom zakaźnym i gorączce, w leczeniu problemów trawiennych i łagodzeniu skurczów. Odwar z rośliny jest używany przez Chińczyków w leczeniu kaszlu i przeziębienia z uwagi na właściwości przeciwbakteryjne. W wielu krajach azjatyckich kąpiel z dodatkiem wywaru z liści palczatki zmniejsza obrzęk, odświeża ciało, poprawia krążenie krwi, jest pomocne w leczeniu skaleczeń, ran i pęcherzy.
Olejek eteryczny jest używany jako środek odstraszający owady, jako dodatek do pasty do podłóg i środków czystości.
Liczne badania naukowe potwierdziły zasadność tradycyjnego terapeutycznego stosowania trawy cytrynowej.
Wykazano następujące działanie farmakologiczne trawy cytrynowej (części nadziemnej) oraz otrzymywanego z niej olejku eterycznego:
- przeciwbakteryjne (wobec Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococus aureus, Salmonella paratyphi, Shigella flexneri, Mycobacterium smegaris)
- przeciwgrzybicze (wobec Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum, Epidermophyton floccosum, Microsporum gypseum)
- przeciwpierwotniacze (wobec Crithida deanei)
- przeciwamebowe (wobec Entamoeba histolytica)
- przeciwmalaryczne (wobec Plsmodium berghei)
- antymutagenne
- diuretyczne
- hepatoprotekcyjne
- hipoglikemiczne
- obniżające poziom cholesterolu
- owadobójcze
- przeciwbiegunkowe
- przeciwbólowe
- przeciwnicieniowe
- przeciwnowotworowe
- przeciwpłytkowe
- przeciwrobacze
- przeciwzapalne
- radioprotekcyjne
- uspokajające
- wazorelaksacyjne
- żucie łodyg wpływa na poprawę higieny jamy ustnej, hamuje rozwój Streptococcus sanguinis
- picie herbaty z łodyg zwiększa erytropoezę
Stosowanie:
1 łyżkę pokrojonych na kawałki łodyg zalać 1 szklanką wrzącej wody. Po 15 minutach przecedzić i spożywać. Na początek wypijać jedną szklankę dziennie. Gdy nie występują niepożądane objawy, można zwiększyć spożycie do 2 szklanek dziennie.
nalewka lemongrasowa
sporządza się na 50% alkoholu etylowym w stosunku 1 część świeżej rozdrobnionej trawy cytrynowej do 3 części rozpuszczalnika. Po 2 tygodniach przefiltrować i zlać do ciemnej butelki.
Stosuje się 20-30 kropli podanych z sokiem lub wodą 4 razy dziennie. Przed użyciem należy wstrząsnąć.
Jeden z producentów sporządzanej w ten sposób nalewki podaje, że 1 ml tak sporządzonej nalewki odpowiada 270-330 mg suszonego surowca.
olejek lemongrasowy
- po uprzednim rozcieńczeniu w oleju bazowym, wmasowuje się w skronie i czoło przy bólu głowy
- 2-3 krople można dodawać do kąpieli ciała w celach antyseptycznych i dezodorujących oraz do kąpieli nóg przy zmęczeniu i nadpotliwości
- olejek odstrasza owady, można go stosować samodzielnie lub w mieszankach z innymi olejkami
- olejek niweluje także zapach psa
Olejku lemongrasowego używa się czasami do fałszowania droższych olejków np. werbenowego.
Wykazano, że trawa cytrynowa ma lepsze właściwości antyoksydacyjne w porównaniu z kolendrą, imbirem, pomidorem i czosnkiem, ale gorsze w porównaniu z kurkumą, kminkiem i curry.
Komentarze
Prześlij komentarz