Oxymel to wyciąg na bazie miodu, octu i ziół, zagęszczony do konsystencji syropu. Specyfik ten wywodzi się najprawdopodobniej ze starożytnej Persji oraz Grecji i ma bardzo szerokie zastosowanie, od leczenia infekcji po wzmocnienie odporności. Bogaty jest też zestaw ziół, na bazie których można oxymel sporządzać.
Ale dziś przepis na oxymel tymiankowy, który jest pomocny głównie w leczeniu infekcji układu oddechowego, działa wykrztuśnie przy kaszlu, łagodzi ból gardła, jest pomocny w zapaleniu oskrzeli.
Badania pokazują, że oxymel tymiankowy ma także właściwości przeciwzapalne, reguluje metabolizm lipidów oraz gospodarkę hormonalną w przypadku otyłości.
skład (ilości do przygotowania około 1,5 szklanki)
- 4 garście świeżego ziela tymianku lub 2/3 szklanki ziela suszonego
- ¼ szklanki miodu
- naturalny ocet jabłkowy
wykonanie
- Umieszczamy tymianek w półlitrowym słoika, a następnie dodajemy miód. Dopełniamy słoik do końca octem jabłkowym i dobrze mieszamy.
- Zakrywamy słoik szklaną lub plastikową przykrywką, lub jeśli używamy metalowej, to wkładamy folię plastikową między słoik a nakrętkę (w przeciwnym razie ocet spowoduje korozję wieczka).
- Wstrząsamy delikatnie miksturą raz dziennie przez 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy płyn i przechowujemy go w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Powinien zostać zużyty w ciągu roku.
sposób użycia
Dorośli mogą spożywać 1 łyżkę stołową co godzinę w przypadku bólu gardła lub kaszlu.
Oxymel tymiankowy po dodaniu oliwy dobrze sprawdzi się także jako sos sałatkowy.
Komentarze
Prześlij komentarz