Lecznicza rosyjska nalewka „Ерофеич” („Jerofiejcz”)

Nalewka ta przez długi czas cieszyła się dużą popularnością (także wśród rosyjskich carów), o czym świadczą liczne przepisy, według których można było przyrządzić "Ерофеич". Nalewka polecana jest w celu podniesienia witalności, złagodzenia napięcia nerwowego oraz doskonale rozgrzewa przy silnym przemarznięciu.

 

receptura 1

skład

  • 1 litr wódki 40%
  • po 2 g aromatycznych kwiatów i ziół: oregano, dziurawiec, lubczyk, szałwia lekarska, piołun, melisa, krwawnik pospolity, tymianek, młode listki truskawek, jabłoni i gruszy, kwiatu głogu
  • po 0,5 g nasion kardamonu i nasion anyżu

wykonanie

Rozdrobnione zioła i kwiaty mieszamy z nasionami i umieszczamy w słoju. Całość zalewamy wódką, zakrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 60-90 dni. Po tym czasie zlewamy gotową nalewkę, filtrujemy ją i rozlewamy do małych butelek z ciemnego szkła. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

receptura 2

skład

  • 1 litr wódki
  • po 100 g kłącza galangalu, liści trawy cytrynowej, ziela krwawnika, ziela dziurawca, ziela bukwicy zwyczajnej , ziela rdestu plamistego, ziela bylicy piołun
  • po 50 g nasion kopru ogrodowego i anyżu, ziela lubczyka, jagód jałowca, ziela cykorii podróżnik, koszyczków rumianku
  • po 25 g ziela tymianku i szałwii lekarskiej

wykonanie

Rozdrobnione kłącze, kwiaty i zioła mieszamy i umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy wódką, naczynie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny, po czym dokładnie przecedzamy i przelewamy do ciemnej butelki.

Sposób użycia: po kilka kropli przed posiłkiem, z sokiem lub wodą.

 receptura 3

skład

  • po 35 g ziela mięty, nasion anyżu, grubo pokrojonych owoców niedojrzałej pomarańczy (tzw. „orzechów pomarańczowych”)

wykonanie

Całość zalać 1 litrem wódki (w oryginale jest zapis – „filtrowanej/oczyszczanej poprzez węgiel brzozowy”, ale chyba w Polsce można to uprościć do zwykłej wódki. W Rosji zgodnie z normą ГОСТ Р 56402-2015 napój określany jako rosyjska wódka (русская водка, russkaja wodka) to napój spirytusowy na bazie spirytusu rektyfikowanego uzyskanego z żyta i/lub pszenicy, oczyszczanego brzozowym węglem aktywnym, z dodatkami lub bez) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 dni.

Po tym czasie nalewka jest gotowa. Zlewamy ją do butelek znad osadu, który wykorzystujemy ponownie zalewając go 0,5 litra wódki. Całość ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc i po tym czasie zlewamy kolejną porcję nalewki, a osad wyrzucamy.

 receptura 4

skład i wykonanie

W butelce z szerokim otworem umieszczamy do ¼ wysokości naczynia zmieszane w równych proporcjach suszone ziele mięty, nasiona anyżu, suszoną skórkę mandarynki. Całość zalewamy wódką (tak żeby zakryła składniki) i odstawiamy na 10-12 dni. Po tym czasie zlewamy nalewkę, a pozostały osad zalewamy wódką ponownie. Nalewka ta jest uważana za środek leczniczy w przypadku przeziębienia.

 receptura 5

skład i wykonanie

  • 100 g kłącza galangalu
  • po 60 g ziela nostrzyka, ziela dziurawca, ziela centurii pospolitej, ziela mięty, ziela tymianku

Składniki rozdrobnić i zalać 12,3 litra wódki. Po 2-3 tygodniach nalewkę zlać i przefiltrować.

 receptura 6

skład i wykonanie

  • 100 g kłącza galangalu
  • po 30 g ziela piołunu, korzenia miłka wiosennego, koszyczka rumianek, jagód jałowca i korzenia piwonii lekarskiej

Składniki rozdrobnić i zalać 12,3 litra wódki. Po 2-3 tygodniach nalewkę zlać i przefiltrować.

receptura 7

skład

  • po 60,2 g ziela centurii pospolitej, ziela nostrzyka, ziela rdestu plamistego
  • 102 g kłącza galangalu
  • po 34,4 g ziela szałwii lekarskiej, ziela bylicy pospolitej, ziela kopry ogrodowego, nasion anyżu, ziela lubczyka, ziela bylicy piołunu, jagód jałowca, koszyczka rumianku

wykonanie

Całość zalać 6,2 litra wódki. Pozostawić 10-12 dni w ciepłym miejscu, a następnie zlać i przefiltrować nalewkę.

 receptura 8

skład

  • 400 g ziela mięty, 400 g nasion anyżu, 200 g grubo zmiażdżonych nasion pomarańczy

wykonanie

Całość zalać 6,2 litra wódki. Pozostawić 10-12 dni w ciepłym miejscu, a następnie zlać i przefiltrować nalewkę.

 receptura 9

skład

  • po 410 g ziela mięty, nasion anyżu, pokruszonych nasion pomarańczy

wykonanie

Całość zalać wódką (tak, żeby składniki były zakryte) i odstawić na 12 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Pozostały osad można ponownie zalać wódką i odstawić na 1 miesiąc w ciepłe miejsce.

 receptura 10

skład

  • 100 g kłącza galangalu
  • po 30 g ziela bobrka trójlistkowego, ziela szałwii lekarskiej, ziela bylicy piołunu, ziela kopru ogrodowego, nasion anyżu

wykonanie

Składniki rozdrobnić i zalać 12,3 litra wódki. Po 2-3 tygodniach nalewkę zlać i przefiltrować.

 receptura 11

skład

  • po 34,4 g ziela bylicy piołunu, korzenia lubczyka, jagód jałowca, koszyczka rumianku, liści strączyńca (senesu), korzenia piwonii lekarskiej
  • 205 g kłącza galangalu

wykonanie

Całość zalać wódką (tak, żeby składniki były zakryte) i odstawić na 12 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować

 receptura esencji Ерофеич” („Jerofiejcz”)

Esencja jest używana do aromatyzowania napojów alkoholowych, głównie wódki.

składniki

  • kłącze galangalu - 2 g
  • korzeń arcydzięgla - 3,5 g
  • kłącze imbiru - 2 g
  • goździki - 2 g
  • pieprz czarny - 1,2 g
  • sproszkowana papryka czerwona - 0,4 g
  • wódka 40% - 150 ml

Sposób przygotowania

Składniki rozdrobnić i zmieszać, a następnie zalać wódką i odstawić na miesiąc. Po tym czasie zlać i przefiltrować supernatant. Do aromatyzowania napojów alkoholowych używa się 2-3 ml esencji na 1 litr napoju.

Źródła:

Настойка Ерофеич: 11 рецептов в домашних условиях + рецепт эссенции https://vzboltay.com/alcohol/liqueurs/1065-erofeich.html

https://alkon-k.ru

 

Komentarze