Nalewka ta przez długi czas cieszyła się dużą popularnością (także wśród rosyjskich carów), o czym świadczą liczne przepisy, według których można było przyrządzić "Ерофеич". Nalewka polecana jest w celu podniesienia witalności, złagodzenia napięcia nerwowego oraz doskonale rozgrzewa przy silnym przemarznięciu.
receptura 1
skład
- 1 litr wódki 40%
- po 2 g aromatycznych kwiatów i ziół: oregano, dziurawiec, lubczyk, szałwia lekarska, piołun, melisa, krwawnik pospolity, tymianek, młode listki truskawek, jabłoni i gruszy, kwiatu głogu
- po 0,5 g nasion kardamonu i nasion anyżu
wykonanie
Rozdrobnione zioła i kwiaty mieszamy z nasionami i umieszczamy w słoju. Całość zalewamy wódką, zakrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 60-90 dni. Po tym czasie zlewamy gotową nalewkę, filtrujemy ją i rozlewamy do małych butelek z ciemnego szkła. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
receptura 2
skład
- 1 litr wódki
- po 100 g kłącza galangalu, liści trawy cytrynowej, ziela krwawnika, ziela dziurawca, ziela bukwicy zwyczajnej , ziela rdestu plamistego, ziela bylicy piołun
- po 50 g nasion kopru ogrodowego i anyżu, ziela lubczyka, jagód jałowca, ziela cykorii podróżnik, koszyczków rumianku
- po 25 g ziela tymianku i szałwii lekarskiej
wykonanie
Rozdrobnione kłącze, kwiaty i zioła mieszamy i umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy wódką, naczynie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny, po czym dokładnie przecedzamy i przelewamy do ciemnej butelki.
Sposób użycia: po kilka kropli przed
posiłkiem, z sokiem lub wodą.
receptura 3
skład
- po 35 g ziela mięty, nasion anyżu, grubo pokrojonych owoców niedojrzałej pomarańczy (tzw. „orzechów pomarańczowych”)
wykonanie
Całość zalać 1 litrem wódki (w oryginale jest zapis – „filtrowanej/oczyszczanej poprzez węgiel brzozowy”, ale chyba w Polsce można to uprościć do zwykłej wódki. W Rosji zgodnie z normą ГОСТ Р 56402-2015 napój określany jako rosyjska wódka (русская водка, russkaja wodka) to napój spirytusowy na bazie spirytusu rektyfikowanego uzyskanego z żyta i/lub pszenicy, oczyszczanego brzozowym węglem aktywnym, z dodatkami lub bez) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 dni.
Po tym czasie nalewka jest gotowa. Zlewamy ją do butelek znad osadu, który wykorzystujemy ponownie zalewając go 0,5 litra wódki. Całość ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc i po tym czasie zlewamy kolejną porcję nalewki, a osad wyrzucamy.
receptura 4
skład i wykonanie
W butelce z szerokim otworem umieszczamy do ¼ wysokości naczynia zmieszane w równych proporcjach suszone ziele mięty, nasiona anyżu, suszoną skórkę mandarynki. Całość zalewamy wódką (tak żeby zakryła składniki) i odstawiamy na 10-12 dni. Po tym czasie zlewamy nalewkę, a pozostały osad zalewamy wódką ponownie. Nalewka ta jest uważana za środek leczniczy w przypadku przeziębienia.
receptura 5
skład i wykonanie
- 100 g kłącza galangalu
- po 60 g ziela nostrzyka, ziela dziurawca, ziela centurii pospolitej, ziela mięty, ziela tymianku
Składniki rozdrobnić i zalać 12,3 litra wódki. Po 2-3 tygodniach nalewkę zlać i przefiltrować.
receptura 6
skład i wykonanie
- 100 g kłącza galangalu
- po 30 g ziela piołunu, korzenia miłka wiosennego, koszyczka rumianek, jagód jałowca i korzenia piwonii lekarskiej
Składniki rozdrobnić i zalać 12,3 litra wódki. Po 2-3 tygodniach nalewkę zlać i przefiltrować.
receptura 7
skład
- po 60,2 g ziela centurii pospolitej, ziela nostrzyka, ziela rdestu plamistego
- 102 g kłącza galangalu
- po 34,4 g ziela szałwii lekarskiej, ziela bylicy pospolitej, ziela kopry ogrodowego, nasion anyżu, ziela lubczyka, ziela bylicy piołunu, jagód jałowca, koszyczka rumianku
wykonanie
Całość zalać 6,2 litra wódki. Pozostawić 10-12 dni w ciepłym miejscu, a następnie zlać i przefiltrować nalewkę.
receptura 8
skład
- 400 g ziela mięty, 400 g nasion anyżu, 200 g grubo zmiażdżonych nasion pomarańczy
wykonanie
Całość zalać 6,2 litra wódki. Pozostawić 10-12 dni w ciepłym miejscu, a następnie zlać i przefiltrować nalewkę.
receptura 9
skład
- po 410 g ziela mięty, nasion anyżu, pokruszonych nasion pomarańczy
wykonanie
Całość zalać wódką (tak, żeby składniki były zakryte) i odstawić na 12 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować. Pozostały osad można ponownie zalać wódką i odstawić na 1 miesiąc w ciepłe miejsce.
receptura 10
skład
- 100 g kłącza galangalu
- po 30 g ziela bobrka trójlistkowego, ziela szałwii lekarskiej, ziela bylicy piołunu, ziela kopru ogrodowego, nasion anyżu
wykonanie
Składniki rozdrobnić i zalać 12,3 litra wódki. Po 2-3 tygodniach nalewkę zlać i przefiltrować.
receptura 11
skład
- po 34,4 g ziela bylicy piołunu, korzenia lubczyka, jagód jałowca, koszyczka rumianku, liści strączyńca (senesu), korzenia piwonii lekarskiej
- 205 g kłącza galangalu
wykonanie
Całość zalać wódką (tak, żeby składniki były zakryte) i odstawić na 12 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę zlać i przefiltrować
receptura esencji „Ерофеич” („Jerofiejcz”)
Esencja jest używana do aromatyzowania napojów alkoholowych, głównie wódki.
składniki
- kłącze galangalu - 2 g
- korzeń arcydzięgla - 3,5 g
- kłącze imbiru - 2 g
- goździki - 2 g
- pieprz czarny - 1,2 g
- sproszkowana papryka czerwona - 0,4 g
- wódka 40% - 150 ml
Sposób przygotowania
Składniki rozdrobnić i zmieszać, a następnie zalać wódką i odstawić na miesiąc. Po tym czasie zlać i przefiltrować supernatant. Do aromatyzowania napojów alkoholowych używa się 2-3 ml esencji na 1 litr napoju.
Źródła:
Настойка Ерофеич: 11 рецептов в домашних условиях + рецепт эссенции https://vzboltay.com/alcohol/liqueurs/1065-erofeich.html
https://alkon-k.ru
Komentarze
Prześlij komentarz