Wierzba, wyrastająca najczęściej na podmokłych terenach przy rzekach, na zalewowych łąkach i na bagnach od razu kojarzy się nam z reumatyzmem i rzeczywiście jej kora jest w tym schorzeniu cenionym lekarstwem.
Surowcem leczniczym jest kora wierzby — Cortex Salicis. Surowiec handlowy jest
zbierany z kilku pokrewnych gatunków, m.in. wierzba biała (Salix alba L.), wierzba krucha (Salix x fragilis L.),wierzba wiciowa (Salix viminalis L.), wierzba pięciopręcikowa (Salix pentandra L.).
Surowiec otrzymuje się przez ścięcie i okorowanie pędów, a następnie wysuszenie
kawałków kory na słońcu lub w cieniu. Kora po wysuszeniu jest bez zapachu, smak ma gorzkawy, ściągający.
Korę wierzby najlepiej zbierać wiosną. Ścinamy 2-3-letnie pędy i ściągamy z nich korę, którą można suszyć nawet w jasnych pomieszczeniach lub w suszarniach w temperaturze do 40°C.
Głównymi związkami biologicznie aktywnymi są glikozydy fenolowe (m.in. salicyna, safikortyna, triandryna), flawonoidy (m.in. izosalipurpozyd, hiperozyd),
garbniki pirokatechinowe i galotaniny, kw. elagowy, katechina, sole mineralne.
Przetwory z kory wierzby wykazują działanie :
- przeciwgośćcowe (antiphlogisticum)
- ściągające (adstringens)
- przeciwgorączkowe (antipyreticum).
Kora wierzby zawiera, glikozydy fenolowe łatwo hydrolizujące w kwaśnym środowisku żołądka. Uwolniony alkohol salicylowy utlenia się do kwasu salicylowego i tworzy rozpuszczalne sole, które szybko przenikają do krwi i wywierają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jednak efekt leczniczy surowca jest powolny, ponieważ ilość salicylanów jest mała w porównaniu z dużymi dawkami syntetycznych związków salicylowych stosowanymi w nowoczesnej medycynie.
Zastosowanie:
- jako środek pomocniczy w chorobie reumatycznej
- w podostrym i przewlekłym gośćcu postępującym
- w niektórych schorzeniach gorączkowych, zwłaszcza w tzw.
„chorobie z przeziębienia” - stanach nieżytowych błon śluzowych przewodu pokarmowego
- mało nasilonej biegunce
- zapaleniu żołądka.
W lecznictwie ludowym kora wierzby była stosowana w pobudzeniu nerwowym i
utrudnionym zasypianiu spowodowanym wymienionymi schorzeniami.
Zewnętrznie korę stosuje się do kąpieli i obmywań przy nadmiernej potliwości,
zwłaszcza nóg.
Przetwory lecznicze sporządzone z kory wierzby
Odwar z kory wierzby
1 łyżkę kory zalać 2 szklankami gorącej wody, gotować 5—7 min. Podawać
do picia 1/3 szklanki 3—4 razy dziennie. Do kąpieli przygotowuje się odwary
mocniejsze.
Herbatka na przeziębienie i grypę
Wymieszać w równych ilościach korę wierzby, rumianek, kwiat lipy i bzu czarnego, liść jeżyny i owoc dzikiej róży. 6 łyżek mieszanki zalać 1/2 litra wrzątku. Gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić, przelać do termosu. Pije się po kilka łyków cały dzień. Można stosować profilaktycznie na wzmocnienie i by zapobiec infekcjom.
Mieszanki o. Klimuszki na zapalenie stawów
zestaw 1
zmieszać równych proporcjach:
- ziele skrzypu
- ziele fiołka trójbarwnego
- ziele nawłoci
- ziele krwawnika
- kwiat bzu czarnego
- kora wierzby
- liść pokrzywy
- liść melisy
- liść porzeczki czarnej
Zioła wymieszać, łyżkę stołową zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać. Pije się 3 razy dziennie szklankę 20 minut przed posiłkiem.
zestaw 2
zmieszać w równych proporcjach:
- korzeń mniszka pospolitego
- ziele drapacza lekarskiego
- ziele poziewnika
- liść brzozy
- ziele rdestu ptasiego
- kora wierzby
- kwiat bzu czarnego
- kwiat wiązówki
- liść ruty
- ziele serdecznika
- kwiatostan głogu
Mieszanka o. Klimuszki na reumatyzm pozastawowy (reumatyzm tkanek miękkich)
- zmieszać w równych proporcjach:
- kłącze tataraku
- kora wierzby
- kora kaliny koralowej
- korzeń wilżyny ciernistej
- kwiat wiązówki
- ziele serdecznika
- liść brzozy
- korzeń arcydzięgla
- kłącze perzu
- owoc maliny
- ziele przywrotnika
Zioła wymieszać, łyżkę stołową zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod
przykryciem na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać. Pije się 3 razy
dziennie po pół szklanki.
Kąpiel dla stóp
Do miski z wodą dolać 2 szklanki wywaru z 3 łyżek kory wierzby. Moczyć stopy 15 minut. Kąpiel wysusza, zmniejsza potliwość, chroni przed grzybicą.
Nalewka z kory wierzby
Świeżo ściętą korę z gałązkami wkładamy do słoika. Zalewamy brandy lub mocnym alkoholem. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Co kilka dni wstrząsamy słoikiem. Odcedzamy i przelewamy do butelki. Można zalać alkoholem suszoną korę w proporcji objętościowej 1:1.
Nalewkę przechowuje się 7-8 lat. Zewnętrznie stosuje przeciwbólowo do smarowania stawów. Wewnętrznie 30-60 kropli dziennie rozpuszczonych w wodzie.
Przeciwwskazania:
Nie podaje się dzieciom i osobom uczulonym na salicylany (aspirynę)
Komentarze
Prześlij komentarz