Miód naturalny w medycynie i farmacji

Apifitoterapia jest systemem przywracania zdrowia za pomocą produktów złożonych z różnych połączeń miodu, propolisu, mleczka pszczelego, obnóża pszczelego, jadu pszczelego i roślin leczniczych.

Miód naturalny – produkt wysokokaloryczny wykazujący właściwości lecznicze – jest szeroko wykorzystywany do leczenia wielu chorób w ramach tzw. medycyny alternatywnej.

Właściwie przechowywany miód naturalny zachowuje swoją jakość na przestrzeni długiego okresu czasu (od 1 roku do 10 lat i dłużej).

Miód odznacza się działaniem ogólnie wzmacniającym, przeciwzapalnym, wykrztuśnym i przeciwkaszlowym. Jest skutecznym środkiem eliminującym substancje toksyczne i metale ciężkie z organizmu, a także immunoregulatorem. Jest dobrym środkiem odkażającym.

Wykazano skuteczność stosowania naturalnych produktów sporządzonych na bazie miodu, w leczeniu różnych ostrych chorób układu oddechowego, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, gruźlicy płuc, zapalenia zatok szczękowych, błonicy, krztuśca, zapalenia migdałków podniebiennych, niedokrwistości, wirusowego zapalenia wątroby, stwardnienia rozsianego oraz choroby Bechterewa (zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa).

skład chemiczny miodu naturalnego

Wraz z rozwojem nauki, na początku naszego wieku wykryto w miodzie blisko 500 składników:

  • z disacharydów w miodzie występują przede wszystkim sacharoza i maltoza
  • głównymi związkami azotowymi są enzymy - amylaza, inwertaza, katalaza, peroksydaza, polifenolooksydaza, glukozooksydaza, fosfolipaza, inulaza, glikogenaza oraz aminokwasy
  • kwasy organiczne i nieorganiczne - glukonowy, jabłkowy, cytrynowy,  mlekowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, linolowy, linolenolowy i inne; wśród kwasów nieorganicznych wykryto kwas fosforowy i solny
  • substancje pektynowe - protopektyny, pektyny i kwasy pektynowe
  • miód jako produkt naturalny pod względem liczby soli biopierwiastków nie ma sobie równych.
  • w niewielkiej ilości miód zawiera także substancje barwne i aromatyczne, witamin zawiera stosunkowo niewiele. 
       
    Dojrzały miód zawiera od 15 do 21% wody.

Wartość odżywcza miodu jest bardzo wysoka i wynosi około 1272 J w odniesieniu do 100 g produktu.

 działanie przeciwbakteryjne miodu 

W procesie wytwarzania miodu z nektaru i spadzi pszczoły dodają do niego swoisty enzym – inhibinę, który przekształca gluko w kwas glukuronowy z wydzieleniem nadtlenku wodoru. Za jego pośrednictwem, a także dzięki obecności kwasów organicznych i wysokiego stężenia cukrów miód odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym.

działanie przeciwgrzybicze (przeciwpleśniowe)

Przy prawidłowym przechowywaniu miód nigdy nie pokrywa się pleśnią. Eksperymenty wykazały, że grzyby pleśniowe wprowadzone do miodu giną w nim.

Ważnym warunkiem skutecznego leczenia miodem jest ustalenie jego koniecznej
ilości.

Przepisy zaczerpnięte z monografii zatwierdzonej przez Ukraińską Akademię Nauk

Sprawą dyskusyjną jest podgrzewanie miodu i utrata jego właściwości leczniczych Zdania są podzielone. W medycynie ludowej opartej na długich tradycjach, dopuszcza się podgrzewanie miodu.

 Miód naturalny w przeziębieniu, grypie i ostrych chorobach dróg oddechowych

 W chorobie przeziębieniowej miód poleca się przyjmować w następujących połączeniach:

  • z gorącą herbatą lub mlekiem na noc (1 łyżka stołowa na 1 szklankę napoju);
  • z sokiem z cytryny (100 g miodu i sok z jednej lub połowy cytryny);
  • z gorącym naparem z roślin leczniczych – maliny, nostrzyka, lipy, podbiału, bzu czarnego i innych, charakteryzujących się właściwościami napotnymi i wykrztuśnymi (1 łyżka stołowa miodu na szklankę naparu, 3-4 razy dziennie);
  • z sokiem z chrzanu w stosunku 1:1 (po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie przed jedzeniem);
  • z mieszaniną soku z cebuli i chrzanu w równych ilościach (po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie przed jedzeniem);
  • z czosnkiem: oczyszczony czosnek zetrzeć na tarce i zmieszać z miodem (najlepiej lipowym) w stosunku 1:1 (po 1 łyżce stołowej, popijając ciepłą wodą, przed snem).

 Przy ostrych chorobach dróg oddechowych dla poprawy ogólnego samopoczucia, obniżenia temperatury i zapobieżenia zakażeniu, można skorzystać z następującego przepisu: 3-4 razy dziennie wypijać po szklance świeżo zaparzonej herbaty (niezbyt mocnej), do której dodaje się 1 łyżeczkę do herbaty miodu, a także 30-50 ml jakiegokolwiek koniaku i cząstki cytryny. Dobrze jest także dodać 1 łyżeczkę do herbaty roztartych z cukrem owoców rokitnika lub maliny.

Jednak u osób cierpiących na choroby serca, bez zgody lekarza takiej leczniczej herbaty nie należy podawać.

Miód stosowany przy leczeniu choroby przeziębieniowej należy podawać osobom, które przez 2-3 dni obowiązkowo przebywają w łóżku lub w warunkach domowych. Do najlepszych odmian miodu nadających się do tego celu należy miód lipowy, ze względu na jego działanie napotne. W tych przypadkach miód najlepiej jest przyjmować na noc, wówczas jego działanie jest najbardziej skuteczne.

Miód naturalny w anginie i zapaleniu migdałków

przepis 1

Składniki:
mleko 250 ml
masło śmietankowe 15 g
miód naturalny 20 g
Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) 3 g

Preparat przyjmować w niewielkich ilościach, długo przetrzymywanych w gardle.
Przygotowanie: Do szklanki gorącego, przegotowanego mleka dodać masło śmietankowe, miód i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszać.
Okres leczenia – 5-7 dni.

przepis 2

Składniki:
miód naturalny 70-80 g
sok z żyworodki pierzastej [Bryophyllum pinnatum (Lam.) Oken ] 15 ml
roztwór etanolowy z propolisu 10% 7-10 ml

Preparat przeznaczony jest do smarowania błony śluzowej jamy ustnej, gardła
i migdałków podniebiennych.
Przygotowanie: zmieszać płynny miód naturalny z sokiem z żyworodki. Następnie stopniowo dodawać ciągle mieszając roztwór etanolowy z propolisu. Mieszać do uzyskania produktu o konsystencji śmietany.
Okres leczenia – 1-2 dni.

 Miód naturalny w zapaleniu oskrzeli i kaszlu różnego pochodzenia

przepis 1

Składniki:
liść podbiału pospolitego 15 g
miód naturalny 30 g
woda 200 ml

Preparat stosuje się w ilości 200-250 ml 4-5 razy dziennie, przed posiłkami.
Przygotowanie: wysuszone i rozdrobnione liście podbiału pospolitego zalać gorącą wodą, zaparzać 15-20 min i przecedzić. Do otrzymanego naparu dodać miód.

przepis 2

Składniki:
sok z aloesu 30 ml
masło śmietankowe 100 g
miód naturalny 100 g

Preparat stosuje się po 1 łyżce stołowej w szklance gorącego mleka, 2-3 razy dziennie.
Przygotowanie: roztopić masło śmietankowe, dodać miód naturalny i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do otrzymanej masy dodać przygotowany wcześniej sok z aloesu, wymieszać. Uzyskaną mieszaninę przenieść do hermetycznego naczynia i przechowywać w chłodnym miejscu.
W razie potrzeby dodawać do gorącego mleka.

przepis 3

Składniki:
miód naturalny 100 g
sok z cytryny 10-20 ml
liść podbiału pospolitego 10 g
woda 300 ml

Preparat pić po 0,5 szklanki w ciepłej postaci, 3 razy dziennie.
Przygotowanie: zmieszać miód z sokiem z cytryny. Zaparzyć rozdrobnione liście podbiału pospolitego, napar ochłodzić i przecedzić. Dodać mieszaninę miodu i cytryny.

przepis 4

Składniki:
owoce anyżu 15 g
miód naturalny 15 g
woda 400 ml

Preparat pije się po 0,5 szklanki 3-4 razy dziennie.
Przygotowanie: owoce anyżu zmieszać z miodem naturalnym, zalać gorącą wodą, przykryć nakrywką i postawić na 15 min na łaźni wodnej, następnie przecedzić.

przepis 5

Składniki:
korzeń omanu wielkiego 15 g
woda 1000 ml
miód naturalny 15 g

Preparat przyjmuje się po 0,5 szklanki na ciepło, 3 razy dziennie przed posiłkami.
Przygotowanie: rozdrobnione korzenie omanu wielkiego zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 min. Otrzymany napar przecedzić i dodać miód naturalny.

przepis 6

Składniki:
kwiat prawoślazu lekarskiego 5 g
miód naturalny (na 0,5 szklanki) 7 g
woda 200-250 ml

Preparat pije się po 0,5 szklanki, 2-3 razy dziennie.
Przygotowanie: kwiaty prawoślazu lekarskiego umieścić w porcelanowym czajniczku, zalać gorącą wodą, zaparzać przez 10-15 min i przecedzić. Następnie do ciepłego naparu dodać 1 łyżeczkę do herbaty miodu naturalnego.
Otrzymany napar odznacza się działaniem wykrztuśnym i przeciwzapalnym.

Bibliografia:
Tichonow, A. I., Bondarenko, L. A., Jarnych, T. G., Szpyczak, O. S., Kowal, W. M., Skrypnik–Tichonow, R. I. (2017). Miód naturalny w medycynie i farmacji (Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze). Redaktor wydania polskiego: Prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia

 

Komentarze