Rooibos – właściwości lecznicze herbaty z czerwonokrzewu

Rooibos to nazwa południowoafrykańskiej rośliny, która w języku polskim nazywa się czerwonokrzewem lub aspalatem prostym (łac. Aspalathus linearis). 

Nazwą tą określa się też napój (herbatę) sporządzaną z liści i łodyg tej rośliny. Napój nie zawiera kofeiny i innych alkaloidów.

Produkcja herbaty jest procesem długotrwałym. Surowiec podlega fermentacji, w wyniku której liście zmieniają zabarwienie z zielonego na intensywnie bursztynowe. Powstały w ten sposób produkt jest rozkładany cienkimi warstwami i suszony na słońcu. Po około 3-miesięcznym przechowywaniu, Rooibos jest pakowany i kierowany do obrotu. Ze względu na większą zawartość aspalatyny, bardziej wartościowy jest tzw. zielony Rooibos.

Sposób zaparzania

W celu sporządzenia naparu z A. linearis zaleca się zalanie wrzątkiem 1,5 g surowca na filiżankę i parzenie przez 8-10 min. Zarówno gorący, jaki i mrożony napar jest polecany do picia.

Ważniejsze składniki o aktywności biologicznej

A. linearis jest bogatym źródłem związków fenolowych, dihydrochalkonów, i flawonoidów. Aspalathus linearis wyrożnia się niską, w porównaniu do czarnej herbaty, zawartością garbników.

Spośród wielu związków mineralnych w najwyższym stężeniu są obecne: potas, sod, magnez i wapń.

Działanie farmakologiczne

Wyniki badań in vitro i in vivo oraz nielicznych badań klinicznych wskazują na następującą aktywność terapeutyczną A. linearis:

  • przeciwutleniającą
  • przeciwzapalną
  • przeciwbakteryjną (hamuje wzrost Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Streptococcus mutans, Saccharomyces cerevisiae, Micrococcus luteus) – skuteczniejsze okazały się napary z fermentowanej niż z zielonej herbaty Rooibos
  • przeciwcukrzycową
  • redukującą nadwagę
  • antymutagenną
  • kardioprotekcyjną
  • immunostymulującą
  • rozkurczową w odniesieniu do mięśni gładkich przewodu pokarmowego.

Podsumowanie – zalety herbaty Rooibos

  • brak kofeiny sprawia, że Rooibos jest świetnym zamiennikiem dla kawy i herbaty
  • duża zawartość żelaza, wapnia, cynku i magnezu
  • z uwagi na niską zawartość garbników napar nie hamuje wchłaniania żelaza i nie powoduje nadkwaśności
  • przeciwdziała chorobom metabolicznym
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco

 Bibliografia:

Sarnowska, M., Gawron-Gzella, A. (2016). Rooibos (Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren)–substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne.

Sasaki, M., Nishida, N., Shimada, M. (2018). A beneficial role of rooibos in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Molecules, 23(4), 839.

Maarman, G. J. (2019). Cardioprotection conferred by rooibos (Aspalathus linearis): A mini review to highlight a potential mechanism of action. South African Journal of Science, 115(7-8), 1-4.


 


Komentarze