Rooibos to nazwa południowoafrykańskiej rośliny, która
w języku polskim nazywa się czerwonokrzewem lub aspalatem prostym (łac. Aspalathus linearis).
Nazwą tą określa się też napój (herbatę) sporządzaną z liści i łodyg tej rośliny. Napój nie zawiera kofeiny i innych alkaloidów.
Produkcja herbaty jest procesem długotrwałym. Surowiec podlega fermentacji, w wyniku której liście zmieniają zabarwienie z zielonego na intensywnie bursztynowe. Powstały w ten sposób produkt jest rozkładany cienkimi warstwami i suszony na słońcu. Po około 3-miesięcznym przechowywaniu, Rooibos jest pakowany i kierowany do obrotu. Ze względu na większą zawartość aspalatyny, bardziej wartościowy jest tzw. zielony Rooibos.
Sposób zaparzania
W celu sporządzenia naparu z A. linearis zaleca się zalanie wrzątkiem 1,5 g surowca na filiżankę i parzenie przez 8-10 min. Zarówno gorący, jaki i mrożony napar jest polecany do picia.
Ważniejsze składniki o aktywności biologicznej
A. linearis jest bogatym źródłem związków fenolowych, dihydrochalkonów, i flawonoidów. Aspalathus linearis wyrożnia się niską, w porównaniu do czarnej herbaty, zawartością garbników.
Spośród wielu związków mineralnych w najwyższym stężeniu są obecne: potas, sod, magnez i wapń.
Działanie farmakologiczne
Wyniki badań in vitro i in vivo oraz nielicznych badań klinicznych wskazują na następującą aktywność terapeutyczną A. linearis:
- przeciwutleniającą
- przeciwzapalną
- przeciwbakteryjną (hamuje wzrost Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Streptococcus mutans, Saccharomyces cerevisiae, Micrococcus luteus) – skuteczniejsze okazały się napary z fermentowanej niż z zielonej herbaty Rooibos
- przeciwcukrzycową
- redukującą nadwagę
- antymutagenną
- kardioprotekcyjną
- immunostymulującą
- rozkurczową w odniesieniu do mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Podsumowanie – zalety herbaty Rooibos
- brak kofeiny sprawia, że Rooibos jest świetnym zamiennikiem dla kawy i herbaty
- duża zawartość żelaza, wapnia, cynku i magnezu
- z uwagi na niską zawartość garbników napar nie hamuje wchłaniania żelaza i nie powoduje nadkwaśności
- przeciwdziała chorobom metabolicznym
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco
Bibliografia:
Sarnowska, M., Gawron-Gzella, A. (2016). Rooibos (Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren)–substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne.
Sasaki, M., Nishida, N., Shimada, M. (2018). A beneficial role of rooibos in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Molecules, 23(4), 839.
Maarman, G. J. (2019). Cardioprotection conferred by rooibos (Aspalathus linearis): A mini review to highlight a potential mechanism of action. South African Journal of Science, 115(7-8), 1-4.
Komentarze
Prześlij komentarz