Propozycje mieszanek ziołowych wspierających terapie

 


Mieszanka ziołowa wspomagająca układ oddechowy

3 części liści eukaliptusa
3 części nasion kopru
3 części imbiru
3 części mięty pieprzowej
2 części ziela hyzopu
1 część korzenia omanu
1 część goździków
0,25 części korzenia lukrecji

1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10 minut.

 SMAK: mentolowy, lukrecjowy, ostry

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: zmniejszenie przekrwienia

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: płuca, gardło, wzmocnienie układu odpornościowego

 

Mieszanka zalecana przy pierwszych objawach przeziębienia (rozgrzewa, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy przeziębienia)

1 część kwiatu bzu czarnego
1 część imbiru
1 część mięty
0,5 części krwawnika
0,5 części cynamonu
0,5 części kardamonu
0,3 części korzenia lukrecji

1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.

 SMAK: słodki, pikantny, lekko gorzki, miętowy

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: wspomaganie układu odpornościowego

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ odpornościowy, układ trawienny

 

Mieszanka zalecana przy bólu gardła (kojąca)

4 części owoców dzikiej róży
3 części cynamonu
2 części korzenia lukrecji
2 części kory czereśni
2 części korzenia prawoślazu
2 części kopru włoskiego
około 2cm kawałek imbiru (utarty)

 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10-15 minut.

Aby zwiększyć działanie prawoślazu lekarskiego można sporządzić letni napar. W tym celu 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody. Zaparzać 20 minut.

SMAK: słodki, lukrecjowy

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: łagodząca, wykrztuśna, tłumiąca kaszel

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: powlekanie i łagodzenie podrażnień błony śluzowej układu oddechowego

 

Mieszanka uspokajająca, relaksująca

1 część rumianku
1 część męczennicy
1 część kopru włoskiego
1 część mięty
0,5 części cytryńca
0,5 części owoców dzikiej róży
0,5 części melis
0,25 części liści prawoślazu

 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 8-15 minut.

SMAK: lekko kwaśny, miętowy i słodko-gorzki

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: uspokajająca

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: wycisza układ nerwowy

 

Mieszanka dla osób zmagających się z kandydozą

5 części pau d’arco
2 części ziaren owsa
2 części młodych wierzchołków pędów żywotnika
1 część tymianku
1 część mięty
1 część kwiatu nagietka
0,5 części oregano
0,5 części goździków

2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10-15 minut.

 SMAK: przyjemnie pikantny

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: przeciwgrzybicza

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: zapobiega i redukuje rozrost Candida sp.

 

Mieszanka wspomagająca przy infekcjach układu moczowego

1 część suszonej żurawiny
1 część suszonych jagód
1 część korzenia mahonii pospolitej
1 część znamion kukurydzy
0,5 części liścia pokrzywy
0,5 części liścia mącznicy lekarskiej
0,5 części kwiatu ketmii (hibiscus)
0,5 części liścia mniszka lekarskiego

 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.

 SMAK: owocowy, kwaśny, gorzki

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: przeciwbakteryjna i ściągająca w obrebie układu moczowego

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: w obrębie układu moczowego

 

Mieszanka ziołowa wspierająca normowanie ciśnienia krwi

1 część liści głogu
1 część jagód głogu
1 część cynamonu
1 część kwiatostanu lipy
1 część suszonych jagód (dowolnych) lub 1 część mięty (opcjonalnie)
0,5 części kwiatu hibiskusa
0,5 części trawy cytrynowej
0,5 części skórki pomarańczowej

 1-2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut. Jeśli smak jest zbyt cierpki można dosłodzić miodem.

 SMAK: cytrusowy z pikantnym hibiskusem i słodką lipą

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: wspomaganie układu krążenia i normowania ciśnienia krwi

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ sercowo-naczyniowy

 

Mieszanka ułatwiająca zasypianie

2 części korzenia kozłka lekarskiego
1 część korzenia pieprzu metystynowego (
Piper methysticum G.Forst.; kava)
1 część kwiatostanu lipy
1 część mięty
1 część owocu marakui
0,25 części szyszek chmielu
0,25 części gałki muszkatołowej

Gorący napar

1-2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.

 Zimny napar

2 szklanki zimnej wody i 1-2 łyżki mieszanki wytrząsać kilka sekund w zamknietym słoiku. Całość umieścić na co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu/lodówce.

SMAK: lekko gorzki, pikantny, miętowy, kava może wywołać lekkie odrętwienie warg i języka, jeśli jest spożywana w dużych ilościach

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: relaksująca, nasenna

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ nerwowy

 

Mieszanka zmniejszająca stany zapalne

mieszankę należy przygotowywać bezpośrednio przed użyciem, dlatego też składniki nie są podawane w częściach

2 łyżki startego świeżego imbiru
2 łyżki startej świeżej kurkumy
2 łyżki jagód goji
1⁄2 łyżeczki kardamonu
1⁄2 łyżeczki goździków
mała szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka czarnej herbaty lub rooibos na filiżankę
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego na filiżankę
1 łyżeczka miodu na filiżankę

Należy połączyć imbir, kurkumę, jagody goji, kardamon, goździki i pieprz w rondelku z 4 szklankami wody. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia. Dodać herbatę, masło i miód. Odstawić na 5 minut. Odcedź i można pić.

SMAK: maślany, smak curry

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: przeciwzapalna, rozgrzewająca, wspomagająca odporność

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ nerwowy, układ immunologiczny, układ krążenia

 

Mieszanka wspierająca układ sercowo-naczyniowy/łagodząca nerwowość

1 część liści głogu
1 część jagód głogu
1 część kwiatostanu lipy
1 część mięty
1 część liści pokrzywy
1 część korzenia szałwii czerwonej (
Salvia miltiorrhiza Bunge)
0,5 części kwiatów wończy pachnącej (
Osmanthus fragrans Lour. ; osmantus)
0,25 części ziela serdecznika pospolitego

 1-2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.

 SMAK: bukiet kwiatowego zapachu połączonego z gorzką słodyczą i miętą

AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: tonizująca

DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy

 Bibliografia:

Sarah Farr. Healing Herbal Teas: Learn to Blend 101 Specially Formulated Teas for Stress Management, Common Ailments, Seasonal Health, and Immune Support. 2016.

Komentarze