Mieszanka ziołowa wspomagająca układ oddechowy
3 części liści eukaliptusa
3 części nasion kopru
3 części imbiru
3 części mięty pieprzowej
2 części ziela hyzopu
1 część korzenia omanu
1 część goździków
0,25 części korzenia lukrecji
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10 minut.
SMAK: mentolowy, lukrecjowy, ostry
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: zmniejszenie przekrwienia
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: płuca, gardło, wzmocnienie układu odpornościowego
Mieszanka zalecana przy pierwszych objawach przeziębienia (rozgrzewa, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy przeziębienia)
1 część kwiatu bzu czarnego
1 część imbiru
1 część mięty
0,5 części krwawnika
0,5 części cynamonu
0,5 części kardamonu
0,3 części korzenia lukrecji
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.
SMAK: słodki, pikantny, lekko gorzki, miętowy
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: wspomaganie układu odpornościowego
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ odpornościowy, układ trawienny
Mieszanka zalecana przy bólu gardła (kojąca)
4 części owoców dzikiej róży
3 części cynamonu
2 części korzenia lukrecji
2 części kory czereśni
2 części korzenia prawoślazu
2 części kopru włoskiego
około 2cm kawałek imbiru (utarty)
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10-15 minut.
Aby zwiększyć działanie prawoślazu lekarskiego można sporządzić letni napar. W tym celu 1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody. Zaparzać 20 minut.
SMAK: słodki, lukrecjowy
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: łagodząca, wykrztuśna, tłumiąca kaszel
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: powlekanie i łagodzenie podrażnień błony śluzowej układu oddechowego
Mieszanka uspokajająca, relaksująca
1 część rumianku
1 część męczennicy
1 część kopru włoskiego
1 część mięty
0,5 części cytryńca
0,5 części owoców dzikiej róży
0,5 części melis
0,25 części liści prawoślazu
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 8-15 minut.
SMAK: lekko kwaśny, miętowy i słodko-gorzki
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: uspokajająca
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: wycisza układ nerwowy
Mieszanka dla osób zmagających się z kandydozą
5 części pau d’arco
2 części ziaren owsa
2 części młodych wierzchołków pędów
żywotnika
1 część tymianku
1 część mięty
1 część kwiatu nagietka
0,5 części oregano
0,5 części goździków
2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10-15 minut.
SMAK: przyjemnie pikantny
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: przeciwgrzybicza
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: zapobiega i redukuje rozrost Candida sp.
Mieszanka wspomagająca przy infekcjach układu moczowego
1 część suszonej żurawiny
1 część suszonych jagód
1 część korzenia mahonii pospolitej
1 część znamion kukurydzy
0,5 części liścia pokrzywy
0,5 części liścia mącznicy lekarskiej
0,5 części kwiatu ketmii (hibiscus)
0,5 części liścia mniszka lekarskiego
1 łyżkę stołową mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.
SMAK: owocowy, kwaśny, gorzki
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: przeciwbakteryjna i ściągająca w obrebie układu moczowego
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: w obrębie układu moczowego
Mieszanka ziołowa wspierająca normowanie ciśnienia krwi
1
część liści głogu
1
część jagód głogu
1
część cynamonu
1
część kwiatostanu lipy
1
część suszonych jagód (dowolnych) lub 1 część mięty (opcjonalnie)
0,5
części kwiatu hibiskusa
0,5
części trawy cytrynowej
0,5
części skórki pomarańczowej
1-2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut. Jeśli smak jest zbyt cierpki można dosłodzić miodem.
SMAK: cytrusowy z pikantnym hibiskusem i słodką lipą
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: wspomaganie układu krążenia i normowania ciśnienia krwi
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ sercowo-naczyniowy
Mieszanka ułatwiająca zasypianie
2
części korzenia kozłka lekarskiego
1
część korzenia pieprzu metystynowego (Piper methysticum ; kava)
1
część kwiatostanu lipy
1
część mięty
1
część owocu marakui
0,25
części szyszek chmielu
0,25
części gałki muszkatołowej
Gorący napar
1-2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.
Zimny napar
2 szklanki zimnej wody i 1-2 łyżki mieszanki wytrząsać kilka sekund w zamknietym słoiku. Całość umieścić na co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu/lodówce.
SMAK: lekko gorzki, pikantny, miętowy, kava może wywołać lekkie odrętwienie warg i języka, jeśli jest spożywana w dużych ilościach
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: relaksująca, nasenna
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ nerwowy
Mieszanka zmniejszająca stany zapalne
mieszankę należy przygotowywać bezpośrednio przed użyciem, dlatego też składniki nie są podawane w częściach
2 łyżki
startego świeżego imbiru
2
łyżki startej świeżej kurkumy
2
łyżki jagód goji
1⁄2
łyżeczki kardamonu
1⁄2
łyżeczki goździków
mała
szczypta czarnego pieprzu
1
łyżeczka czarnej herbaty lub rooibos na filiżankę
1
łyżeczka masła lub oleju kokosowego na filiżankę
1
łyżeczka miodu na filiżankę
Należy
połączyć imbir, kurkumę, jagody goji, kardamon, goździki i pieprz w rondelku z
4 szklankami wody. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć z
ognia. Dodać herbatę, masło i miód. Odstawić na 5 minut. Odcedź i można pić.
SMAK: maślany, smak curry
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: przeciwzapalna, rozgrzewająca, wspomagająca odporność
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ nerwowy, układ immunologiczny, układ krążenia
Mieszanka wspierająca układ sercowo-naczyniowy/łagodząca nerwowość
1
część liści głogu
1
część jagód głogu
1
część kwiatostanu lipy
1
część mięty
1
część liści pokrzywy
1
część korzenia szałwii czerwonej (Salvia miltiorrhiza )
0,5
części kwiatów wończy pachnącej (Osmanthus fragrans ; osmantus)
0,25
części ziela serdecznika pospolitego
1-2 łyżki stołowe mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 5-10 minut.
SMAK: bukiet kwiatowego zapachu połączonego z gorzką słodyczą i miętą
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: tonizująca
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy
Bibliografia:
Sarah Farr. Healing Herbal Teas: Learn to Blend 101 Specially Formulated Teas for Stress Management, Common Ailments, Seasonal Health, and Immune Support. 2016.
Komentarze
Prześlij komentarz