Substancje antyodżywcze występujące w żywności (część 7 – taniny)

 


Taniny są to naturalne substancje występujące w roślinach. Związki te występują w wielu owocach, zwłaszcza niedojrzałych, ale też w warzywach strączkowych, nasionach oleistych, ziarnach zbóż, a nawet w pestkach winogron. Taniny nadają charakterystyczną cierpkość i goryczkę owocom, herbacie, winu, piwu i ziarnom kakaowca.

Głównym niekorzystnym efektem działania tanin jest zaburzenie trawienia białek i węglowodanów. Duża konsumpcja herbaty o znacznej zawartości tanin może być przyczyną ograniczenia przyswajalności niektórych metali, m.in. żelaza. Taniny utrudniają także wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co może być przyczyną rozwoju osteoporozy. Wykazano, że taniny zmniejszają biodostępność witaminy A i B12 poprzez tworzenie z nimi nierozpuszczalnych związków.

Dodatek do herbaty soku cytrynowego, bogatego w witaminę C, może zredukować ten niekorzystny wpływ. Również zaleca się spożywanie herbaty pomiędzy posiłkami, a nie podczas nich.

Zawartość tanin w nasionach fasoli można skutecznie zmniejszyć przez łuskanie (najwięcej taniny jest w okrywach), namaczanie, kiełkowanie i gotowanie.

 Źródła:

Goluch-Koniuszy Z., Salmanowicz M. 2017. Wybrane substancje antyodżywcze występujące w żywności. Vox Medici, styczeń-luty 2017, 9-13.

 

Komentarze