Substancje antyodżywcze występujące w żywności (część 4 – saponiny)

 Saponiny to naturalne związki powierzchniowo czynne występujące prawie wyłącznie w świecie roślinnym. Produkty spożywcze zawierające saponiny to soja, szpinak, buraki ćwikłowe, szparagi, owies i ziemniaki, komosa ryżowa.

Część badań wykazuje, że saponiny ograniczają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, trawienie białek i przyswajanie niektórych witamin i składników mineralnych, powodując obniżenie stężenia glukozy we krwi, przyczyniając się do hipoglikemii. 
 
Mogą także uszkadzać krwinki czerwone i zaburzać krzepliwość krwi. 
 
Obserwuje się nasiloną odpowiedź alergiczną na związki toksyczne, które w warunkach fizjologicznych nie są wchłaniane, a pod wpływem saponin ulegają zwiększonej absorpcji. 
 
Ponadto saponiny na skutek antagonizmu z witaminą D3 mogą być przyczyną osteomalacji (choroba metaboliczna kości, polegająca na niedostatecznej mineralizacji i zmniejszeniu gęstości kości wskutek niedoboru witaminy D)
 
Saponiny są niestety termostabilne. Pocieszające jest jednak to, że występują w pożywieniu w niewielkich ilościach i gdy stosujemy zróżnicowana dietę, nic złego nie powinno się wydarzyć.

 

Bibliografia:

Goluch-Koniuszy Z., Salmanowicz M. 2017. Wybrane substancje antyodżywcze występujące w żywności. Vox Medici, styczeń-luty 2017, 9-13.

Komentarze