Saponiny to naturalne związki powierzchniowo czynne występujące prawie wyłącznie w świecie roślinnym. Produkty spożywcze zawierające saponiny to soja, szpinak, buraki ćwikłowe, szparagi, owies i ziemniaki, komosa ryżowa.
Część badań wykazuje, że
saponiny ograniczają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, trawienie
białek i przyswajanie niektórych witamin i składników mineralnych, powodując
obniżenie stężenia glukozy we krwi, przyczyniając się do hipoglikemii.
Mogą
także uszkadzać krwinki czerwone i zaburzać krzepliwość krwi.
Obserwuje się
nasiloną odpowiedź alergiczną na związki toksyczne, które w warunkach
fizjologicznych nie są wchłaniane, a pod wpływem saponin ulegają zwiększonej
absorpcji.
Ponadto saponiny na skutek antagonizmu z witaminą D3 mogą być
przyczyną osteomalacji (choroba metaboliczna kości, polegająca
na niedostatecznej mineralizacji i zmniejszeniu gęstości kości wskutek
niedoboru witaminy D).
Saponiny są niestety termostabilne. Pocieszające
jest jednak to, że występują w pożywieniu w niewielkich ilościach i gdy
stosujemy zróżnicowana dietę, nic złego nie powinno się wydarzyć.
Bibliografia:
Goluch-Koniuszy Z., Salmanowicz M. 2017. Wybrane substancje antyodżywcze występujące w żywności. Vox Medici, styczeń-luty 2017, 9-13.
Komentarze
Prześlij komentarz