Przemiana do cysteiny wymaga odpowiedniej ilości witaminy B6, natomiast aby homocysteina przekształciła się w metioninę niezbędna jest obecność witaminy B12 i kwasu foliowego (witamina B9).
Gdy w naszym organizmie występuje niedobór którejś z powyższych witamin B, może skutkować to podwyższeniem stężenia homocysteiny.
Jeśli homocysteina nie zostanie zmetabolizowana do cysteiny lub metioniny gromadzi się nadmiernie we krwi i wywiera szkodliwe działanie.
Homocysteina w prawidłowym stężeniu nie wywiera szkodliwego wpływu ogólnego na organizm, ani na naczynia krwionośne. Natomiast jej nadmiar może powodować miażdżycę i sprzyjać tworzeniu zakrzepów. Homocysteina nagromadzona we krwi uszkadza ścianę tętnic zapoczątkowując proces zapalny i rozwój zmian miażdżycowych.
Zakres prawidłowego stężenia homocysteiny u ludzi zdrowych mieści się zwykle między 5 a 15 μmol/l, chociaż niektórzy badacze uważają, że stężenia około 10 μmol/l stanowią już górną granicę normy. Zakres referencyjny stężenia homocysteiny powinien być osobno ustalany dla poszczególnych populacji z uwzględnieniem wieku, płci, ciąży, czynników etnicznych, rodzaju diety, przyjmowania witamin, stylu życia i występujących schorzeń. Stężenie homocysteiny wzrasta z wiekiem.
Prawie 40 lat temu amerykański patolog Kilmer McCully po raz pierwszy wskazał na możliwą rolę podwyższonego stężenia homocysteiny w rozwoju miażdżycy. W ramach weryfikacji hipotezy o udziale hiperhomocysteinemii w powstawaniu chorób układu sercowo--naczyniowego przeprowadzono dotąd kilkaset badań i w większości z nich potwierdzono aktywny udział tego aminokwasu w powstawaniu miażdżycy. Wskazuje się także na istotną rolę homocysteiny w powstawaniu zmian neurodegeneracyjnych, czyli demencji, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona oraz niektórych nowotworów. Według oceny European Society of Cardiology, Polacy należą do populacji w wysokim stopniu zagrożonej rozwojem chorób układu sercowo--naczyniowego. Oznaczanie poziomu homocysteiny może okazać się korzystne także dla pacjentów z niedokrwiennym udarem mózgu, zakrzepicą żylną, chorobami nerek oraz dla chorych na cukrzycę.
Badanie poziomu homocysteiny nie jest powszechnie zlecane przez lekarzy, ale przy okazji innych badań można je wykonać w laboratorium na własne życzenie.
Bibliografia:
Naruszewicz, M. (2008). Homocysteina jako czynnik ryzyka chorób cywilizacyjnych; w jakich przypadkach konieczne jest jej oznaczanie ?. Choroby Serca i Naczyń, 5(3), 156-158.
Bednarek-Tupikowska, G., Tupikowski, K. (2004). Homocysteina–niedoceniany czynnik ryzyka miażdżycy. Czy hormony płciowe wpływają na stężenie homocysteiny? Homocysteine–an underestimated atheromatosis risk factor. Do sex hormones influence homocysteine. Postepy Hig Med Dosw.(online), 58, 381-389.
Komentarze
Prześlij komentarz