Samodzielne sporządzanie herbatek ziołowych może dostarczyć wiele przyjemności i zdrowia jednocześnie.
Proporcje proponowanych składników mieszanek podawane są w częściach. Aby ustalić jakich ilości każdego ze składników będziemy potrzebować, najpierw określmy ile gramów herbaty chcemy ostatecznie otrzymać. Załóżmy, że chcemy otrzymać 100g mieszanki ziół o poniższym przykładowym składzie i proporcjach:
1,5 części mięty pieprzowej
1 część liści pokrzywy
1 część liści malin
0,5 części kopru włoskiego
0,5 części płatków róż
Pierwszym krokiem jest ustalenie ile gramów będzie miała „część” podana w przepisie, w przeliczeniu na nasze planowane 100g. W tym celu sumujemy wszystkie części podane w danej mieszance. W naszym przykładzie jest to 1,5+1+1+0,5+0,5=4,5.
Następnie dzielimy liczbę gramów herbaty, które planujemy otrzymać przez 4,5 czyli 100: 4,5 = 22,2. Otrzymany wynik oznacza, że „część” podana w przepisie, na potrzeby naszej zaplanowanej mieszanki wynosi około 22g. Teraz przystępujemy do odważania składników, czyli:
1,5 x 22 g = 33 g mięty pieprzowej
1x 22 g = 22g liści pokrzywy
1x 22 g = 22g liści malin
0,5 x 22g = 11g kopru włoskiego
0,5 x 22g = 11g g płatków róż
W sumie po zmieszaniu otrzymamy 99 g mieszanki ziołowej.
Metody zaparzania ziół, czyli sporządzanie wyciągów wodnych.
Napary (ang. infusions)
Aby przygotować napar, należy użyć naczynia, takiego jak czajniczek, zaparzacz typu French press, czy filiżanka z pokrywką. Bardzo ważne jest, aby naczynie miało pokrywkę i można było ograniczyć ilość lotnych olejków eterycznych, które odparowują wraz z wodą. Napary mogą być przechowywane do 24 godzin po przygotowaniu.
Przygotowanie naparu gorącego
Zwykle 1-2 łyżki ziół zalewa się 1,5 szklanki gorącej wody. Całość należy pozostawić na 15-20 minut w przypadku naparów ziołowych, lub na 5 minut w przypadku herbaty.
Przygotowanie naparu zimnego (ang. cold brew)
W przypadku zimnego naparu stosuje się zwykle 1 łyżkę ziół lub herbaty na szklankę zimnej/lodowatej wody. Całość umieszcza się w słoiku z pokrywką, którym potrząsa się przez kilka sekund, a następnie umieszcza go w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny. Wystarczy po prostu włozyć słoik do lodówki na kilka godzin. Zimne napary są ważne, jeśli próbujemy wydobyć z ziół witaminy, flawonoidy, węglowodany i enzymy. Wiąz, owoce i liść maliny oraz korzeń prawoślazu to tylko kilka przykładów ziół, które sprawdzają się w zimnych ekstrakcjach.
Odwary (ang. decoctions)
Wywary sporządza się głównie z „trudnego” materiału roślinnego jakim są korzenie, kora, zdrewniałe łodygi i nasiona.
Najczęściej łyżkę ziół zalewa się szklanką zimnej wody i umieszcza w garnku z przykrywką. Całość można macerować przez kilka godzin w chłodnej wodzie, aby rozluźnić strukturę suchego materiału roślinnego, oczywiście jeśli czas na to pozwoli, ale nie jest to absolutnie konieczne. Zioła doprowadzamy do wrzenia i następnie zmniejszamy temperaturę. Gotujemy całość przez 20 do 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odcedzamy zioła.
„Słoneczna” herbata
Słoik napełnia się zimną wodą oraz odpowiednią ilością ziół. Po zakręceniu i kilkusekundowym wstrząsaniu całość umieszcza się na kilka godzin w nasłonecznionym miejscu. Tak przygotowane herbaty są bardzo świeże i aromatyczne.
Mieszanka bogata w witaminy i przeciwutleniacze
2
części owoców dzikiej róży
2
części kwiatów hibiskusa
2
części suszonych jagód (dowolnie – porzeczka, morwa, aronia, rokitnik, malina,
borówka czarna, jeżyna, żurawina, goji itp.)
1
część trawy cytrynowej
1
część kwiatu lipy
1
część białej herbaty (opcjonalnie)
0,75
części cynamonu
Przygotowanie
Gorący napar:
2 łyżki mieszanki zalać 1,5 szklanki gorącej wody. Zaparzać 10-15 minut.
Zimny napar:
2 szklanki zimnej wody i 1-2 łyżki mieszanki wytrząsać kilka sekund w zamknietym słoiku. Całość umieścić na co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu/lodówce.
SMAK:
owocowy z nutami cytrusów
AKTYWNOŚĆ
ZIÓŁ: dostarczają witamin i przeciwutleniaczy
DZIAŁANIE NAPARU
NA ORGANIZM: tonizujące, odżywcze
Mieszanka bogata w witaminy
3 częśći ziaren owsa2 części owoców dzikiej róży
2
części owoców bzu czarnego
1 część
jagód goji
1
część skórki pomarańczowej
1
część cynamonu
1 część trawy cytrynowej
1 część jagód cytryńca chińskiego
lub dowolnych suszonych jagód (opcjonalnie)
0,5 części kwiatów hibiskusa
0,5 części korzenia łopianu
0,25 części korzenia lukrecji
Przygotowanie:
Gorący napar:
1,5 szklanki gorącej wody na 2 łyżki mieszanki. Zaparzać przez 10 do 15 minut.
SMAK:
słodki, cytrusowy, owocowy i lekko cierpki
AKTYWNOŚĆ ZIÓŁ: odżywcza
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: tonizujące
Mieszanka witalizująco-rozgrzewająca (na chłodne i pochmurne dni)
2 części miodokrzewu
2 części imbiru
2 części
ziaren owsa
1,5
części trawy cytrynowej
1,5
części owoców dzikiej róży
0,5
części skórki pomarańczowej
0,5
części rozmarynu
0,5
części cynamonu
Przygotowanie:
Gorący napar:
1,5 szklanki gorącej wody na 2 łyżki mieszanki. Zaparzać przez 10 do 15 minut.
Zimny napar:
2 szklanki zimnej wody i 1-2 łyżki mieszanki wytrząsać kilka sekund w zamknietym słoiku. Całość umieścić na co najmniej 2 godziny w chłodnym miejscu/lodówce.
SMAK:
ostry, owocowy, cytrusowy
AKTYWNOŚĆ
ZIÓŁ: odżywcza, trawienna, pobudzająca
DZIAŁANIE NAPARU NA ORGANIZM: tonizujące
Bibliografia:
Sarah Farr. Healing Herbal Teas: Learn to Blend 101 Specially Formulated Teas for Stress Management, Common Ailments, Seasonal Health, and Immune Support. 2016.
Komentarze
Prześlij komentarz